Így zajlott a zeneipar forradalma 2007-ben

Vágólapra másolva!
2007-ben egy sor csapást voltak kénytelenek elszenvedni a zenepiacot uraló hagyományos lemezkiadók. A csapások súlyáról megoszlanak a vélemények, de tény, hogy idén a bevált struktúrát teljes figyelmen kívül hagyva jelentetett meg lemezt a Radiohead, egy hetilaphoz csapta a lemezét Prince, kiadó helyett koncertügynökséghez szerződött Madonna, és még sorolhatnánk.
Vágólapra másolva!

Kávéházlánc szerződtette Paul McCartneyt
Több hete keringő pletykák után most már biztos, hogy a Beatles egykori tagja és a brit zenetörténet egyik legkiemelkedőbb alakja, Paul McCartney a neves Starbucks kávéház láncolat és a Concord Music által nemrégiben megalapított Hear Music kiadóhoz szegődik. Ezzel ő az első szerződtetett művésze a most induló lemezkiadó társaságnak.

Prince egy hetilapban érkezett vissza a Földre
Miközben hetek óta amiatt háborog a lemezipar, hogy Prince egy brit hetilap segítségével hárommillió potenciális vásárlóhoz vágta hozzá ingyen új lemezét, mi inkább foglalkozzunk azzal, hogy a Planet Earth ismét jó formában mutatja a Herceget, ráadásul most az egyensúly is megfelelőnek látszik az alkotóelemek között, egyik sem kerül túlsúlyba.

Becsületkassza a vadnyugaton
Anélkül, hogy egy hangot is hallottunk volna a Radiohead In Rainbows című lemezéről, kijelenthető, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb jelentőségű albuma lesz. Az amúgy is ezer sebből vérző, hagyományos lemeziparra nézve ugyanis komoly következményei lehetnek a Radiohead döntésének, mely szerint a világszerte népszerű brit zenekar a vásárlókra bízta, hogy mennyiért töltik le a már négy éve várt új lemezét. Cikkünkben megnéztük, melyek lehetnek ezek.

Madonna csalóka fordulata
Forrong a zeneipar: Madonna összeáll egy koncertszervező céggel, kiadó nélkül is milliókat kaszál új lemezével a Radiohead. Vajon tényleg itt a hagyományos lemezipar vége, vagy csak a régi modellt áramvonalasítják? Mi az a 360 fokos szerződés? Mi a közös Madonnában és a Kornban? Tényleg itt a forradalom? Megannyi kérdés, melyre megpróbálunk válaszolni.

Nász Csaba: Lemezeladásból már nem nagyon lehet megélni
Napjainkban nemcsak a zenehallgatási szokásaink mennek keresztül hatalmas átalakuláson, de a lemezipar is folyamatos mozgásban van. Az egyik multikiadó, a Warner Music magyarországi vezetője, Nász Csaba járt a Vendégszobában, ahol egyrészt a változó zeneiparról kérdezték az olvasók, másrészt a lemezkiadás minden létező vonzatára is irányultak kérdések. Szerinte a magyarok vesznek ugyan még CD-ket, de már itthon is nő a legális letöltések száma, éppen ezért nem az illegális tartalom elleni harcot, hanem a minden igényt kielégítő legális online zeneárusítás kialakítását tartja a kiadó fő feladatának.

Robbie Williams is otthagyná kiadóját
Az EMI újabb nagyágyúját veszítheti el, ha a jövő évi lemeze után Robbie Williams is úgy dönt, hogy otthagyja a brit multikiadót és Paul McCartney-hoz vagy a Radioheadhez hasonlóan saját útra lép. Az énekes menedzsere ugyanis ilyes jellegű tervekről beszélt a brit sajtónak.