Vágólapra másolva!
Míg tavaly szoros volt a küzdelem a világ legjobb játékosának járó trófeáért a FIFA szavazásán, addig idén nem volt kérdéses, hogy ki nyeri a díjat: az AC Milan középpályása, Kaká rekordpontszámmal végzett az élen. Ezzel együtt a szavazás tartogatott érdekességeket: ki gondolta volna például a közép-ázsiai posztszovjet országokban az angol futball a legkedveltebb - legalábbis a voksok alapján.

A FIFA World Player díjat először 1991-ben osztották ki, és akkor még csak a nemzeti válogatottak szövetségi kapitányai voksolhattak arra, hogy szerintük az adott esztendőben mely három futballista nyújtotta a legjobb teljesítményt. Akkor még bárki kaphatott szavazatot, ám mivel gyakran megesett, hogy az edzők a saját játékosaikat részesítették előnyben (ami például 1996-ban a laoszi mesternél meglehetősen mókás eredményt hozott), így aztán a nemzetközi szervezet 2004-ben változtatott a kiíráson: ettől az esztendőtől kezdve a voksolók csak egy előre meghatározott listáról választhattak, akárcsak az Aranylabda esetében.

De nem ez volt az egyetlen változás: 2004 óta ugyanis már nem csak a szövetségi kapitányok, hanem a válogatottak csapatkapitányi is szavaznak. Így aztán az idén összesen 310 voks érkezett a FIFA-hoz, ami valamivel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez részben annak köszönhető, hogy pár országból megint "elfelejtettek" voksolni: a szövetségi kapitányok közül az argentin, a belga, az iráni és a pápuai szakember nem adta le szavazatát, a csapatkapitányok közül pedig Amerikai Szamoa, Aruba, Ausztrália, Haiti, Katar és Wales csékája véleményét nem tudhattuk meg.

A 310 szavazónak több mint a fele gondolta úgy, hogy Kakánál nem volt jobb játékos 2007-ben: összesen 179-en tették őt az első helyre. Ezen kívül még 42 szavazónál volt második, 26-nál pedig harmadik, ami azt jelenti, hogy 79 olyan szakvezető, vagy csapatkapitány akadt, aki szerint az AC Milan klasszisa 2007-ben nem volt ott a világ három legjobb focistája között. Utóbbira példa Kaká egykori klubtársa, a dán Jon Dahl Tomasson, az angol John Terry, a mexikói Rafael Márquez, a skót Barry Ferguson és az uruguayi Diego Lugano; a nevesebb szakemberek közül pedig Leo Beenhakker, Berti Vogts, Raymond Domenech, Javier Clemente és Roger Lemerre sem szerepeltette a végső győztest a dobogón.

Kakán kívül még 16 futballista mondhatta el magáról, hogy legalább egy szövetségi kapitány vagy csapatkapitány őt tartotta a világ legjobbjának 2007-ben. Ruud van Nistelrooyt madridi klubtársa, Iker Casillas tette az első helyre; Miroslav Klose honfitársa, a görög válogatottat irányító Otto Rehhagelnél lett az év legjobbja; a walesi szakvezető, John Toshack szerint pedig a cseh portás, Petr Cech nyújtotta a legjobb teljesítményt 2007-ben - a két válogatott egy Eb-selejtezőcsoportban volt, a kapus alighanem akkor nyűgözte le Toshacket.

Forrás: EPA
Pelé alighanem egyetértett Kaká megválasztásával

Érdekesen szavaztak a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok futballistái: a kirgiz csapatkapitánynál Franck Ribéry, a tádzsiknál Wayne Rooney, az üzbégnél pedig Frank Lampard nyert, és Kaká egyiküknél sem volt ott az első háromban! Az is jól látható, hogy még a FIFA által megadott lista ellenére is gyakori az erősen elfogult voksolás. Juan Román Riquelme például pontjai nagy részét a dél-amerikai kontinensen gyűjtötte be: két első helyezése a venezuelai csapatkapitánytól és a perui szakvezetőtől jött össze, és a paraguayi tréner is a harmadik helyre jelölte. Még jobb példa az elfogultságra, ha egy csapatkapitány klubtársaira szavazott: Rafael Márquez például három FC Barcelona-játékosra adta a voksát (nála a sorrend Lionel Messi, Ronaldinho, Deco volt); Casillasnál Van Nistelrooy volt a legjobb; Terrynél Didier Drogba és Cech is kapott szavazatot. És ha már Cechnél tartunk: a regionális összetartásra jó példa, hogy a cseh kapust mindkét szlovák voksoló a harmadik helyre tette.

Végül pedig akadtak olyan szavazatok is, amelyeket nehéz lenne józan ésszel megmagyarázni. Vegyük például Patrick Vieira esetét: a francia középpályás 2007-ben alig lépett pályára, így már az is meglepetést okozott, hogy egyáltalán felkerült a 30-as listára. Két szavazatot azonban így is kapott: az Amerikai Virgin-szigetekről mind a szövetségi kapitány, mind a csapatkapitány szerint ő volt 2007-ben a világ második legjobb focistája. Senki más nem gondolkozott hasonlóan...

www.infosport-focivilag.hu