Közel 10 százalékkal emelkedik az áramár

Vágólapra másolva!
Az egyetemes szolgáltatásra jogosultak 9,8 százalékos áremeléssel számolhatnak 2008. január elsejével - közölte a GKM Kommunikációs Főosztálya pénteken. Az egyetemes szolgáltatásra jogosultak a lakossági fogyasztók teljesítmény-korlát nélkül, a nem lakossági fogyasztók közül pedig azok, akik kisfeszültségen vételeznek és csatlakozási teljesítményük nem nagyobb 3-szor 50 ampernál.
Vágólapra másolva!

A lakosság számára megmarad a tömbtarifa, így egységes lesz az áremelés - áll a közleményben. Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára pénteken Budapesten sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy 2008. január elsejétől teljes egészében liberalizált lesz a magyar árampiac. A közintézmények általában 15-20 százalék közötti áremelkedésre számíthatnak januártól, míg a vállalkozások számára döntően 15-30 százalékkal lesz magasabb az áram ára, mint 2007-ben.

Az intézmények és vállalkozások esetében nagy lehet az áremelkedés mértékében az eltérés. Egy most lejáró, három évvel korábban alacsony áron megkötött szerződés esetében, döntően az energia árának emelkedése miatt, drasztikusan magasabb lehet az új szerződéses ár - magyarázta a szakállamtitkár.

Felsmann Balázs meggyőződésének adott hangot, hogy a kereskedők megfelelő árú terméket tudnak kínálni a közintézményeknek - kórházaknak, oktatási intézményeknek, önkormányzatoknak - a fogyasztási profiljuk alapján.