Vágólapra másolva!
A moszkvai Központi Sakk-klubban két játszma végződött döntéssel a Szuperbajnokság harmadik fordulójában. Látványos győzelmet aratott az első helyre rangsorolt, a világranglistán hatodik Alekszander Morozevics. Gyalogot és minőséget is áldozott a sikeres támadás érdekében. Morozevicshez hasonlóan ötvenszázalékos Peter Svidler, aki remizett a játéknapon. Javított Dmitrij Jakovenko. Hármas holtversenyben az élen az utóbbi tornákon sokat hibázó Alekszander Griscsuk. A pontvadászat szombaton folytatódik.

A főbírónak is komoly szerep jutott a 60. orosz sakkbajnokságon, négy partiban is a megkövetelt 40 lépés előtt kellett engedélyezni a pontosztozkodást. Az ún. szófiai szabály finomított változatában csak a főbírón keresztül érkezhet döntetlenajánlat, az M-tel tornákon csak már a végsőkig kijátszott partiban lehet remizni.

A sötét bábukat vezető Alekszander Morozevics hasonló gondokkal soha nem küzd, nála két királyig tart a csata. A forduló legérdekesebb csatáját vívta a 21 éves Jevgenyj Tomasevszkijjel. Gyalogot áldozott, majd ellenfele gyengébb ellenállását látványos minőségáldozattal használta ki, a meggyengült világos királyállás ellen döntő támadást indított.

Előző fordulóbeli veresége után javított Dmitrij Jakovenko. A szicíliai védelem sárkány változatában szépen túljátszotta Artyom Tyimofejevet. Nem hozta lázba a sakkrajongókat az Amonatov-Szvidler és az Inarkijev-Griscsuk játszma. Meglepetés, hogy Alekszander Griscsuk társaságában a szerényebb Élő-pontszámú Konsztantyin Szakajev és a leggyengébb értékszámú Andrej Ricsagov az élen.

A harmadik forduló eredményei:
Drejev (2607) - Ricsagov (2528) döntetlen (Vezércsel, 34)
Amonatov (2637) - Szvidler (2732) döntetlen (Szicíliai védelem, 25)
Inarkijev (2674) - Griscsuk (2715) döntetlen (Félszláv védelem, 38)
Jakovenko (2710) - Tyimofejev (2637) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 39)
Vitjugov (2594) - Szakajev (2634) döntetlen (Szláv védelem, 28)
Tomasevszkij (2646) - Morozevics (2755) 0 - 1 (Réti megnyitás, 44)

A bajnokság állása:
1-3. Szakajev, Ricsagov és Griscsuk 2 pont
4-10. Tomasevszkij, Vitjugov, Inarkijev, Morozevics, Szvidler, Amonatov és Jakovenko 1,5
11. Drejev 1
12. Tyimofejev 0,5