Régi, de jó: olcsó játékok PC-re

Vágólapra másolva!
Egytucatnyi régebbi, de cserébe kisebb gépigényű, zömében laptopon is futtatható PC-s játékot gyűjtöttünk össze a Civilization-től kezdve a Call of Duty-ig. Listánkon háromezer forintnál olcsóbban beszerezhető programok és kipróbálható demóik is szerepelnek.
Vágólapra másolva!

CIVILIZATION 3
A Civilization a legnépszerűbb körökre osztott stratégia, amelyben egy egész nép történetét játszhatjuk végig az ókor hajnalától az űrkorszakig. A játék egy maroknyi telepessel indul, akikkel az első város megalapítása után lehet belevágni a birodalomépítésbe: a tudományok fejlesztésébe, katonai egységek építésébe és hódításba. A játéksorozat harmadik része kis gépigényű, egy 400 megahertzes processzor és 128 megabájt memória is elég hozzá, azaz egy átlagos laptopon is bőven elfut - viszont garantáltan megunhatatlan szórakozást jelent majd a stratégiák megszállottainak, ráadásul a grafikája is szép (bár a 3D-s effektek hiányoznak belőle).

Forrás: [origo]

A két kiegészítéssel megtoldott Complete kiadáshoz csak hely kell: 1,7 gigabájtot foglal el ugyanis a winchesteren. A doboz az alapjáték mellett tartalmazza a Play the World című, új népeket felvonultató és a multiplayer-lehetőségét biztosító kiegészítést, valamint a történelmi témájú pályákat tartalmazó Conquests-korongot. Míg az alapjátékban a valós világtérkép mellett leginkább véletlenszerűen generált terepen küzdhetünk meg történelmi ellenfeleinkkel, addig a Conquestsben a Római Birodalom felemelkedését és bukását, a viking hódításokat, vagy akár Napóleon háborúit is végig lehet játszani.

Ár: 1990 forint
Demó:Gamespot

AGE OF MYTHOLOGY GOLD EXCLUSIVE
Age of Empires: aki valaha is kicsit közel került a számítógépes játékokhoz, ezekből a szavakból már tud mindent. Annak, aki pedig nem ismerné: stílusteremtő stratégiai játék, különböző korok, világok és karakterek, változatos küldetések, izgalmas multiplayer-játékmód. A széria 2003-as darabja az Age oy Mythology, mely a játékost az ókori görög, egyiptomi és skandináv mitológia világába kalauzolja el, amelyet a mondákból jól ismert figurák mellett a fantázia határát súroló lények népesítenek be. Az előre definiált küldetések mellett megunhatatlan szórakozást kínál a szabad térképes játék és az többjátékos üzemmód is.

Forrás: [origo]

Mivel több mint négyéves szoftverről van szó, a játék nem igényli a legújabb erőműveket, így egy ma már avittnak számító, 1 gigahertzes processzorral és 256 megabájt memóriával szerelt gépen vígan elfut.

Ár: 2990 forint
Demó:Szoftverbázis

CAESAR IV
Egy római kolónia életét lehet irányítani a Caesar IV-ben, amely a nagy sikerű városépítő-stratégiai játéksorozat első, 3D-s grafikával ellátott része. A magyar szinkronnal és lokalizált menüvel ellátott játékban a Római Birodalom változatos szegleteiben lehet városokat irányítani.

Forrás: [origo]

A Narbonensis tartományban található városka felépítése során gondoskodni kell annak gazdaságáról - ami mindig a helyi erőforrásokra épül -, polgárainak jólétéről, és ha támad az ellenség, a védelemről is. A játék látványos formában jeleníti meg az ókori római életet és a korszakra jellemző épületeket: a 3D-grafika ellenére normális sebességgel futott, bár az is igaz, hogy nem volt időnk egy hatalmas birodalmat felépíteni, ami komolyabban leterhelte volna a PC-t.

Ár: 1990 forint
Demó:Szoftverbázis

FAR CRY
Három évvel ezelőtti megjelenésekor a legszebb grafikájú játékok egyike volt a Far Cry, bár gépigénye mai szemmel már nem számít extrémnek, akkoriban a játékosok elég húzósnak találták. Ennek megfelelően próbáink során még ma is le kellett vennünk vizuális extráit annak érdekében, hogy normálisan fusson egy kétmagos processzorral, és a minimálisnál csak egy kicsivel jobb teljesítményű Radeon X1300-as videokártyával szerelt laptopon.

Forrás: [origo]

A történet szerint a játékos egy trópusi esőerdővel borított sziget közelében szenved hajótörést, ezt azonban pechére terroristák lakják, akik nem hogy nem segítenek, de még el is akarják tenni láb alól. Kezdetben bozótvágó kés és pisztoly képezi a fegyverarzenált, a likvidált gonoszoktól azonban a későbbiekben mesterlövész-puskát, gépkarabélyt és páncélöklöt is lehet szerezni, a végcél természetesen a terrorista-csoport leleplezése. Mindezt elérni viszont cseppet sem lesz könnyű, a komputer által vezérelt zsoldosok ugyanis meglepően intelligensek, a lövések hangjára elrejtőznek, s gyakran a dzsungel növényei mögé bújva, okosan taktikázva támadnak. A Far Cry tagadhatatlanul egy erőszakos, véres játék, de kategóriájának intelligensebb képviselői közé tartozik, a Rambo-típusú egyszemélyes hadseregként fellépni kívánó játékosoknak érdemes kapásból előhívni az örökélet-mód cheatkódját.

Ár: 1290 forint
Demó:Szoftverbázis

GTA: VICE CITY
Ki ne ismerné a Grand Theft Auto című videojáték-sorozatot? Ha másból nem is, a program nyomán támadt botrányokból mindenki hallott már a gengszterszimulátorról, melynek Vice City alcímű, 2002-ben megjelent verziója a nyolcvanas évek Floridájába kalauzolja el a játékost. Annak ellenére, hogy mai szemmel grafikáját már nem találtuk olyan tökéletesnek, mint öt évvel ezelőtt, összességében egy profi kivitelezésű programról van szó. A virtuális Miami útjain szabadon lehet mászkálni és furikázni benne autóval, motorral, hajóval és helikopterrel - ráadásul eközben New Wave-slágerek bömbölnek az autórádióból.

Forrás: [origo]

Persze azt sem szabad elhallgatni, hogy ez a szabadság odáig terjed, hogy a játékban bármikor oda lehet menni például egy pirosnál várakozó sportautóhoz, és tulajdonosát kirángatva a volán mögül egyszerűen kereket oldani vele. Gengszterszimulátorról lévén szó, nemritkán kell gyilkosságokat végrehajtani a játékban, így kisgyerekeknek nem ajánljuk - viszont meglepően jól futott fentebb felvázolt laptopunkon is.

Ár: 2870 forint
Demó: nincs

SHREK 2
Egy újabb gyerekeknek szánt játékról van szó, melybe tesztelő kollégáink mindegyikének beletört a foga. Egyrészt végig motoszkált bennünk a kellemetlen érzés, hogy ezt a játékot már láttuk valahol, - a Shrek 2 megszólalásig hasonlít a Harry Potter-sorozat játékaira - így pedig nehéz kikapcsolódni. Másrészt pedig a Csizmás Kandúrt, az első főellenséget, képtelenek voltunk legyőzni. Netes források szerint türelmesebb vagy ügyesebb játékosoknak ez a második rész sem jelent kihívást.

Forrás: [origo]

A játékban Shrek, Fiona és Szamár útját kell végigkísérnünk az ogre mocsarától a hercegnő szüleinek kastélyáig. Az út közben a filmből már ismert karakterek csatlakoznak a trióhoz, így lényegében minden fontos szereplővel lehet játszani legalább egy pályát. A játék nem hazudtolja meg a korát, a szép, jól bejárható 3D-s pályákon szórakoztató kóborolni, de elég közel menni egy-egy tereptárgyhoz, hogy grafikai hibáknak legyünk szemtanúi, vagy legalább a játékost követő kamerát elhagyjuk. Egy tényező van, ami mégis valóban szórakoztatóvá teszi a Shrek 2 játékot: a narráció. A játékos által irányított szereplők folyamatosan kommentálják az eseményeket, kibeszélnek a képernyőből, még a pályák közti átvezető jelenetek is folyamatos csevegéssel vannak tele. A program sajnos nem beszél magyarul, így a nyelvet nem beszélő fiatalabb játékosak biztosan elvesztik a poénok egy részét. Mivel 2004-es játékról van szó, aránylag jól fut egy kevéssé izmos PC-n is.

Ár: 2990 forint
Demó: nem találtunk

ROBOTS
Két éve mutatták be a hazai mozik a 20th Century Fox animációs filmjét, a Robotok-at. A Jégkorszak készítőinek alkotásának főszereplője egy Rodney Réztalp nevű, ezermester robot, akire nem kisebb feladat hárul, mint a gépemberek világának megmentése.

Forrás: [origo]

A PC-s játékverzió a mozifilmhez hasonlóan gyerekeknek való, dobozán 7 éven felülieknek ajánlják, bár sajnos a hazai boltokba angol nyelvű változatban jutott csak el. Irányítását némileg gyakorolni kell, mivel robotunk mozgását a betűgombokkal lehet végezni, bár ezt át is lehet állítani. Futtatásához viszont nem szükséges különösebben izmos gép sem. Kisebb vérmentes csihipuhi mellett egy gördülő gömbbel való versenyzés, illetve pontgyűjtés képezi a Robotok-játék gerincét, a színhelyül szolgáló Robotországot viszont meglepően szépen kivitelezték a fejlesztők - a csemetéknek biztosan tetszeni fog.

Ár: 2990 forint
Demó:Szoftverbázis

ICE AGE 2 - THE MELTDOWN
Havas, jeges világa révén karácsonyra jó választás lehet a Jégkorszak 2 - Az olvadás című animációs filmből készült, elsősorban gyerekeknek ajánlható mászkálós, ügyességi játék is.

Forrás: [origo]

Gépigénye egy kicsivel magasabb a Robotok-énál, ez abban nyilvánult meg, hogy hasonló grafikai beállítások mellett időnként beszaggatott, de összességében azért játszható maradt. A játék főszereplője a filmben is felbukkanó, leginkább azonban a reklámokból ismert Motkány, de természetesen a többi főszereplő - Manny, Sid és Diego - is végig szerepel benne. A makkgyűjtögetést és az akadályokon való átjutást minijátékok tarkítjál - ezek egyikében például a főszereplő kardfogú tigris háta mögül kell ellopni az eledelt ügyelve arra, hogy ha hátranéz, Motkány halottnak tettesse magát. Aranyos játék, leginkább lányoknak és gyerekeknek.

Ár: 1990 forint
Demó:Szoftverbázis

CSI: DARK MOTIVES
Szokta nézni a Helyszínelők-et a tévében? Ebben a játékban most ön is csatlakozhat Gil Grissomhoz és csapatához. A három évvel ezelőtt megjelent Dark Motives alcímű játék a második a sorozatban, s leginkább egy kalandjátékra hasonlít, nincsenek benne látványos akciójelenetek, melynek köszönhetően elég alacsony a gépigénye, laptopon, régebbi PC-n is játszható - viszont az előrejutáshoz nem árt a komolyabb angoltudás.

Forrás: [origo]

Bár a programban a játékosnak természetesen nem kell gyilkolásznia, a CSI nem egészen mentes az erőszaktól, az egyik első misszióban például egy meggyilkolt ember boncolásán kell részt venni. A játékmenet javarészt a monitoron megjelenő helyszínek egérrel való végigpásztázását jelenti, szerencsére időnként a monoton módon feltehető kérdések mellett komolyabban is kell gondolkodni. A sorozatot kedvelők valószínűleg ezt a játékot is imádni fogják, viszont azoknak, akik nem ismerik, érdemes vásárlás előtt a demóját tesztelni, hogy eldöntsék, elég érdekesnek találják-e.

Ár: 2990 forint
Demó: Download.com

CHESSMASTER 10TH EDITION
Leendő sakk-nagymestereknek, esetleg a játékot kedvelő szülőknek lehet jó választás a Chessmaster-sorozat egyik régebbi olcsóbban megvehető darabja.

Forrás: [origo]

Jellegéből adódóan a játék rendszerigénye minimális, pedig elérhetőek benne 3D-animált sakkfigurák, amelyek a Harry Potter-ből ismert varázslósakkhoz hasonlóan a lépések után megküzdenek a táblán. Ha valakit ez idegesítene, kikapcsolhatja, és testreszabható, gusztusos kinézetű táblán végezheti az agytornát, ráadásul a játékkal tréningezni is lehet, és online multiplayer módot is támogat a profik számára.

Ár: 2990 forint
Demó:Szoftverbázis

SWAT 4 GOLD EDITION

A SWAT-játékok mindig különleges helyet foglaltak el a lövöldözős játékok között. A játékmenetük mindig a lopakodásra és a csapatmunkára helyezte a hangsúlyt, a Quake jellegű hentelés helyett. A sorozat negyedik részében sincs ez másként, amerikai speciális alakulatot irányítva kell benne bűnözőket letartóztatni. A készítők a kommandós élmény minél hűbb megjelenítésére törekedtek, a játékos által irányított emberek hiteles fegyverekkel vannak felszerelve, és a küldetések is reális élethelyzeteket tükröznek. A játékmenet nem bátorít fegyverhasználatra, ideális esetben a gyanúsítottak megbilincselve távoznak az épületből. Az oktalan lövöldözést komoly pontlevonással büntetik az értékelőlapon.

Forrás: [origo]

A kommandóstársak akció közbeni beszélgetésén és a küldetés közben kiadható parancsok hangján kívül minden feliratot magyarra fordított a hazai kiadó. Így az angolul nem beszélő játékosok is üldözhetik a bűnt, és irányíthatják saját SWAT csapatukat. A három CD-s Gold csomag tartalmazza a játék kiegészítő lemezét, A Sztecskov szindikátus-t is. Bár nem is számítottunk rá, tesztelésre használt laptopunkon normális sebességgel futott a SWAT 4.

Ár: 1990 forint
Demó: Szoftverbázis

CALL OF DUTY 2
Az Activision háborúsjáték-sorozata jelenleg a negyedik résznél tart, de a második epizódot már háromezer forintért meg lehet venni PC-re, így került a játék mostani válogatásunkba is.

Forrás: [origo]

Sajnos annak ellenére, hogy már nem egy vadonatúj játékról van szó, a Call of Duty 2-t még nem tudta lekörözni a technológiai fejlődés: a Far Cry-tól eltérően gyengusz grafikus kártyával szerelt laptopunkon elég nyögvenyelősen futott még lebutított vizuális effektek mellett is (egy integrált lapkás munkahelyi PC-n el sem indult). Dobozán 16+-os matrica jelzi, hogy a játékban jó néhány erőszakos jelenet található - bár ez cseppet sem meglepő egy második világháborús játék esetében. A téma iránt érdeklődők kizárt, hogy ne ismernék, aki még nem hallott róla, annak dióhéjban összegezzük a játékmenetet: a missziók során más és más szövetséges katona bőrébe bújva kell élve eljutni a pálya elejéről a végére, a kitűzött feladatok elvégzésével. Időnként egy tank volánja mögé is beülhet a játékos.

Ár: 2990 forint
Demó:Szoftverbázis

A játékokat kipróbálásra az Amex-tectől és a CD Projekttől kaptuk kölcsön.