Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is összeállítottuk Európa öt legerősebb pontvadászatának álomtizenegyét. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett persze) mindössze két megszorítást alkalmaztunk: csak azokat a játékosokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, valamint a csapat hadrendjének lehetőleg az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, azaz a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű gárda.

Az egyik legmeglepőbb a 2007-es csapattal kapcsolatban az a tény, hogy a tizenegy futballista között egyetlen Bayern-játékos sem található. Alaposan elemezve azonban az év történéseit ez nem is olyan váratlan, hiszen a bajorok a legutóbbi idényben a vártnál gyengébben szerepeltek, a jelenlegi pontvadászatban pedig elsősorban a nyáron külföldről igazolt sztárok (Luca Toni és Franck Ribéry) a húzóemberek, akik azonban álomcsapatunkba nem kerülhettek be.

A kapusposztot tekintve folytatódik az a hagyomány, amely az elmúlt nyolc esztendőben csak tavaly szakadt meg, jelesül, hogy évről évre más hálóőrt választunk a Bundesliga legjobbjának.

Ezúttal a leverkuseni René Adler lett a befutó, aki tavasszal csak azért kerülhetett be a gyógyszergyáriak kezdő tizenegyébe, mert Hans-Jörg Buttot kiállították, a második számú hálóőr, Benedikt Fernandez pedig megsérült.

Adler így először az FC Schalke 04 elleni idegenbeli találkozón védett, nem is akárhogyan, hiszen a Kickertől a lehető legmagasabb osztályzatot kapta. Azóta is rendkívül jól teljesít, az ősszel például a mezőny második legjobb portása volt a karlsruhe-i Markus Miller mögött - aki tavasszal még a másodosztályban szerepelt.

A védelemben volt a legkevesebb változás az előző esztendőhöz képest, hiszen mind a jobbhátvéd Rafinha, mind a középső védő Marcelo Bordon megőrizte helyét a csapatban. Az FC Schalke 04 két brazil bekkje közül a jobbhátvéd nyújtotta a kevésbé kiegyensúlyozott teljesítményt, de ezen a poszton így sem találtunk jobbat nála a mezőnyben - Rafinha azért az év során három gólt és három gólpasszt is adott.

Bordon ellenben hétről hétre ugyanolyan kimagaslóan futballozik, a Kicker osztályzatai alapján az ősszel ő volt a Bundesliga legjobb védője, és az előző szezonban is felfért a dobogóra. A szaklap akkor a legjobb bekknek a Werder Bremen focistáját, Per Mertesackert tartotta, aki nálunk is helyet kapott az álomcsapatban.

A balhátvéd pozíciójában viszont nagyon nehéz volt döntést hozni, hiszen a müncheni Philipp Lahm saját magához képest gyengén futballozott (ráadásul az ősszel rendre a jobbszélen szerepelt), a válogatott Marcell Jansen sokat volt sérült, akárcsak a gelsenkircheni Christian Pander. Így aztán kényszermegoldáshoz folyamodtunk, akárcsak a Schalke mestere, Mirko Slomka: az utóbbi hetekben ő is balhátvédként szerepelteti Heiko Westermannt, így mi is ezt tesszük.

A középpálya jobb oldalán szereplő Albert Streit egy évvel korábban még balszélsőként szerepelt álomcsapatunkban, de nincs szó tévedésről: a frankfurti középpályás mind a két oldalon megállja a helyét, és az ősszel inkább a jobbszélen futballozott. A 2007-es esztendőben adott kilenc gólpassza pedig a Schalke vezetőségét is meggyőzte, hiszen januártól már Gelsenkirchenben folytatja pályafutását.

A bal oldalon találhatjuk a 2007-es bajnokcsapat egyetlen képviselőjét, Thomas Hitzlspergert, aki az ősszel is megőrizte remek formáját - ellentétben stuttgarti klubtársainak többségével. Csapatunk taktikájában (4-4-2, a középpályán rombusszal) a védekező középpályásnak nagyon fontos szerepe van, és ezt a felelősségteljes pozíciót Tomás Galásekre bíztuk, akinek nagy szerepe volt abban, hogy az 1. FC Nürnberg várakozáson felül szerepelt a tavasszal, és ősszel sem lehetett rá panasz - a Kicker szerint együttese legjobbja volt.

Forrás: EPA

Hitzlsperger a bajnok Stuttgart egyetlen képviselője az év csapatában

A karmesteri pálca pedig természetesen a brazil Diegóé, aki a Werder Bremenben egészen fantasztikusan futballozik. Az irányító középpályás az év során 14 gólt szerzett (ami egy csatárnak is a becsületére válna), és emellett kilenc gólpassz fűződik a nevéhez.

A csatársorban leginkább Miroslav Klose nevét lehet hiányolni, hiszen ő az előző két évben egyaránt bekerült álomtizenegyünkbe, ám az ősszel hiába ontotta a gólokat, az év első felében (még a Werder színeiben) gyengén teljesített.

A görög Teofanisz Gekasz ellenben az egész évben remekelt: tavasszal a VfL Bochum színeiben 13 alkalommal volt eredményes, és így a gólkirályi címet is megszerezte, az ősszel pedig már leverkuseni játékosként ért el nyolc találatot. Mellette az FC Schalke 04 támadója, Kevin Kuranyi rohamozhat, aki korábbi hullámvölgyén túljutva 2007-ben megint rendkívül eredményesen játszott, és a válogatottba is visszaverekedte magát.

A Bundesliga 1 2007-es álomcsapata: Adler (Bayer Leverkusen) - Rafinha (FC Schalke 04), Bordon (FC Schalke 04), Mertesacker (Werder Bremen), Westermann (Arminia Bielefeld, FC Schalke 04) - Streit (Eintracht Frankfurt), Galásek (1. FC Nürnberg), Diego (Werder Bremen), Hitzlsperger (VfB Stuttgart) - Kuranyi (FC Schalke 04), Gekasz (VfL Bochum, Bayer Leverkusen).

Korábbi álomcsapataink:
1999: Király - Kohler, Matthäus, R. Kovac - Scholl, Emerson, Jeremies, Wosz, Präger - Elber, Kirsten.

2000: Golz - Hertzsch, Nowotny, R. Kovac - Salihamidzic, Ramelow, Scholl, Beinlich, Tarnat - Elber, Sand.

2001: Kahn - Lúcio, Kehl, Kuffour - Salihamidzic, Frings, Ramelow, Ballack, Zé Roberto - Elber, Pizarro.

2002: Lehmann - Metzelder, Bordon, Linke - B. Schneider, Frings, Ballack, Marcelinho Paraíba, Zé Roberto - Elber, Aílton.

2003: Hildebrand - Hinkel, Wörns, Fernando Meira, Lizarazu - Soldo, Ballack, F. Ernst, A. Hleb - Aílton, Koller.

2004: Van Duijnhoven - Juan, Lúcio, Bordon, Krstajic - Meissner, Soldo, F. Ernst, Micoud - Aílton, Makaay.

2005: Weidenfeller - Sagnol, Lúcio, Van Buyten, Krstajic - Borowski, F. Ernst, Ballack, Lincoln - Klose, Makaay.

2006: Weidenfeller - Rafinha, Bordon, Naldo, Lahm - B. Schneider, Frings, Bajramovic, Streit - Klose, Pantelic.

www.infosport-focivilag.hu