Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Központi Sakk-klubban zajló orosz Szuperbajnokságon a hatodik forduló után négyes nyerősorozattal Alekszander Morozevics félpontos előnnyel vezet. Négy győzelméből hármat sötéttel ért el. A világranglistán hatodik nagymester a bonyolult csatákból rendre nyertesként került ki. A 12 fős mezőnyben csak Aleszander Griscsuk veretlen, a viadal hetedik fordulójában az éllovassal mérkőzik meg, majd Szvidler-Morozevics rangadó következik. Az ötödik játéknapon három, a hatodikon négy parti dőlt el.

Az első helyre rangsorolt Alekszander Morozevics nem kezdte fényesen szereplését, remi után vereséget szenvedett. Négyes nyerősorozattal azonban már félpontos előnnyel vezet a 60. orosz bajnokságon.

Az ötödik fordulóban kettős gyalogáldozattal jutott nagy támadáshoz, és a bonyolult változatok sűrűjében eltévedt Konsztantyin Szakajev. A nyílt vonalakon felvonuló bástyák, a huszárok fantasztikus összjátéka lenyűgöző, az előrerobogó e gyalog miatt a sötét haderő képtelen volt a h5 lépéssel végzetesen meggyengített királyállást védelmezni. A remek nyerés után Morozevics könnyedén győzte le a sereghajtó Artyom Tyimofejevet, aki zsinórban négyet vesztett.

Nehéz pillanatokat kellett átélnie Alekszander Griscsuknak a 20 éves Nyikita Vitjugov ellen, aki ősszel diadalmaskodott az előversenynek számító "felsőligában". Vitjugov meglepte a nyitásban a kétszeres olimpiai bajnok ellenfelét.

Időzavar is nehezítette a 24 esztendős Griscsuk életét, de végül bástyavégjátékban remire mentette a játszmát. Négy remi után a hatodik partját megnyerte, Jevgenyj Tomasevszkijt fosztotta meg veretlenségétől.

Peter Szvidler is négyet remizett sorban, Dmitrij Jakovenko ellen a spanyol megnyitás Marshal-támadásában. Korán letértek az elméleti ösvényről Vitjugovval, a kalandokban mindketten hibáztak, a kimaradt közbeiktatott sakk végül eldöntötte a pont sorsát.

A bajnokság doyenje, a 38 éves Alekszej Drejev legszebb napjaira emlékeztető két győzelemmel feljött ötven százalékra. Az eddig lejátszott 36 játszmából 20 végződött döntéssel, telitalálatnak tűnik a versenykiírás, hogy 40 lépésig csak a főbíró engedélyével szabad remizni.

Az ötödik forduló eredményei:
Tomasevszkij (2646) - Tyimofejev (2637) 1 - 0 (Réti megnyitás, 38)
Amonatov (2637) - Ricsagov (2528) döntetlen (Francia védelem, 59)
Morozevics (2755) - Szakajev (2634) 1 - 0 (Szláv védelem, 59)
Vitjugov (2594) - Griscsuk (2715) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 59)
Jakovenko (2710) - Szvidler (2732) döntetlen (Spanyol megnyitás, 37)
Inarkijev (2674) - Drejev (2607) 0 -1 (Félszláv védelem, 41)

A 6. forduló eredményei:
Griscsuk - Tomasevszkij 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 45)
Szvidler - Vitjugov 1 - 0 (Szicíliai védelem, 30)
Amonatov - Inarkijev döntetlen (Skót megnyitás, 41)
Ricsagov - Szakajev döntetlen (Félszláv védelem, 39)
Drejev - Jakovenko 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 45)
Tyimofejev - Morozevics 0 - 1 (Szicíliai védelem, 36)

A bajnokság állása:
1. Morozevics 4,5 pont
2. Griscsuk 4
3-5. Amonatov, Tomasevszkij és Szvidler 3,5
6-8. Vitjugov, Ricsagov és Drejev 3
9-11. Jakovenko, Szakajev és Inarkijev 2,5
12. Tyimofejev 0,5