Akkumulátort nem lehet feladni a repülőgépen

Vágólapra másolva!
Egy január elsejével érvénybe lépő nemzetközi rendelkezés értelmében a légi utasok nem tehetnek tartalék akkumulátorokat a poggyászukba.
Vágólapra másolva!

A tiltás a lítiumot tartalmazó akkukra vonatkozik, vagyis a lítium-ion és lítium-polimer eszközöket egyaránt érinti. Az új szabályok értelmében a légi utasoknak a fedélzetre kell magukkal vinniük az elektromos készülékeikhez tartozó tartalék akkumulátorokat, amelyekből maximum kettő lehet náluk, és ezeket külön-külön kell becsomagolniuk - tette közzé az amerikai légügyi hivatal.

Külön akkut csak a kézipoggyászban

A feladott poggyászban az USA-ban csak úgy lehet lítiumos akkumulátor, ha az a hozzá tartozó elektromos készülékben van, külön nem. A tiltás az átlagos utazót nem érinti, hiszen a profi tévéstábok és egyéb audiovizuális eszközök szállítóin kívül más nem visz magával olyan kapacitású extra akkumulátorokat, amelyek kezelését az új rendelkezés megnehezíti.

Az átlagos légi utas számára ez azt jelenti, hogy ha valaki laptopot, mobiltelefont, vagy fényképezőgépet visz magával, akkor az ehhez tartozó esetleges pótakkut külön csomagolva kell a kézipoggyászába betennie. (Elektromos készüléket egyébként a Malév például nem is enged meg a feladott poggyászban.)

A két darabos korlát mellett a légügyi hatóságok súlykorlátot is szabtak az eszközök lítium-tartalmára vonatkozóan: egy embernél összesen 25 grammnyi lehet ebből az anyagból az akkumulátorokban, ami 300 kilowattóra teljesítmények felel meg - ezen azonban két darab, nagy kapacitású laptop-akkumulátor is bőven belül marad.

A lítium gyúlékony

Az új rendelkezést az amerikai légügyi hivatal a lítiumos akkumulátorok gyúlékonysága miatt hozta. Az indoklás szerint a repülőgépek rakterében szállított akkuk esetleges kigyulladása esetén az ott működő automata oltóberendezések nem képesek megfékezni a tüzet, ha viszont a gép fedélzetén történik a baj, akkor az utaskísérők könnyebben meg tudják oldani az oltást a kézi tűzoltókészülékekkel. A légügyi hatóság indoklása szerint a külön-külön becsomagolt akkumulátorok esetében kisebb az esély arra, hogy egy rövidzárlat miatt kigyulladjanak.

Tavaly a Sony akkumulátorai okoztak laptoptüzet több esetben is. A japán cég hibás szériája miatt az azokat használó Apple, valamint a Dell, a Toshiba és a Lenovo is egyes modelljeinek visszahívására kényszerült.