Vágólapra másolva!
Reggio Emiliában, a jubileumi torna ötödik fordulójában Almási Zoltán világossal legyőzte a román Mihail Marint. A spanyol megnyitás nyílt változatában nagymesterünk szépen túljátszotta ellenfelét, gyalogáldozattal fokozta előnyét, érvényesítette a papírformát. Almási a nyeréssel félpontos előnnyel vezeti a 10 fős mezőnyt. Megszerezte első győzelmét a kínai Ni Hua és a cseh David Navara. A viadal doyenje, Viktor Korcsnoj elvesztette veretlenségét. A hatodik játéknapon Almási a sereghajtó olasz Michale Godena ellen ismét világos lesz.

A torna ötödik fordulójában Almási Zoltán fontos győzelmet aratott, a nyeréssel félpontos előnyre tett szert. A 2002-es bledi sakkolimpián Zoli sötéttel nyert szenzációs partiban a román Mihail Marin ellen, aki élete végéig nem feledheti a nagy verést.

Ezúttal nagymesterünk a világos bábukat vezette és a spanyol megnyitás nyílt változatában fontos újítást vetett be, gyalogot áldozott a középen rekedt király helyzetének kihasználására. Marin nem fogadta el a "mérgezett" ajándékot, próbálta "összedrótozni" állását. Almási fokozatosan túljátszotta ellenfelét, gyalogáldozattal huszárjának ideális centrummezőt biztosított. Zoli a lebonyolításkor döntő anyagi előnyt szerzett.

Megszerezte első győzelmét a kínai Ni Hua. A holland Szergej Tivjakov a skandináv védelemmel kísérletezett, de világos kezdeményezett, fokozatosan felvonultatta haderejét a sötét királyállás ellen. Tetszetős bástyaáldozat fejezte be a támadást. Gyenge napot fogott ki a viadal doyenje, Viktor Korcsnoj.

Harmadszor is francia védelmet játszott, de közel egyenlő állásban tempókat ajándékozott a torna legfiatalabb résztvevőjének, a 22 éves cseh Davis Navarának, aki megszerezte első győzelmét, Korcsnoj elvesztette veretlenségét. Értékes döntetlent harcolt ki az olasz Michale Godena, ennek az orosz Konsztantyin Landa riválisai is örültek. Pontosztozkodással zárult a rangadó, az azeri Vugar Gasimov és az indiai Pentala Harikrishna partija.

Az 5. forduló eredményei:
Almási (magyar, 2691) - Marin (román, 2551) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 38)
Godena (olasz, 2535) - Landa (orosz, 2678) döntetlen (Szicíliai védelem, 26)
Ni Hua (kínai, 2641) - Tivjakov (holland, 2643) 1 - 0 (Skandináv védelem, 41)
Navara (cseh, 2656) - Korcsnoj (svájci, 2611) 1 - 0 (Francia védelem, 36)
Gasimov (azeri, 2663) - Harikrishna (indiai, 2668) döntetlen (Spanyol megnyitás, 52)

A verseny állása:
1.Almási Zoltán 3,5 pont
2 - 5. Konsztantyin Landa, Vigar Gasimov, Ni Hua és Pentala Harikrishna 3
6 - 9. Viktor Korcsnoj, Szergej Tivjakov, David Navara és Mihail Marin 2
10. Michale Godena 1,5.