Monitorba tolható laptop várható az Apple-től

Vágólapra másolva!
Egy frissen publikált szabadalmi kérvény nyomán arra lehet számítani, hogy az Apple egy olyan spéci dokkolóállomást dob piacra, amely leginkább egy iMacre hasonlít, de bele lehet nyomni egy kis méretű laptopot.
Vágólapra másolva!

Az Apple cég Macworld nevű kiállítását minden évben vad találgatás előzi meg, tavaly például ezen az expón mutatták be az iPhone-t. Az idei év legjobban várt terméke egy olyan ultrahordozható készülék, amely még a 13 hüvelykes képernyővel szerelt MacBookoknál is kisebb lenne. Az eddig légből kapottnak ható találgatásokat megerősítette az a szabadalmi irat, amelyen egy 11 hüvelykes készülék és egy iMachez hasonló dokkolóállomás látható. A képek szerint a kis notebookot a gép jobb oldalán lehetne az állomásba csúsztatni, ez után pedig a felhasználók a dokkra kötött perifériákat, illetve a dokkba épített kijelzőt használhatnák munkára.

Forrás: [origo]
Ez a rajz szerepel a szabadalmi kérvényben

Forrás: [origo]
Volt már hasonló gépük

A szabadalom szerint a dokkolóval kombinált kijező tartalmazna kamerát, mikrofonont, és különböző csatlakozókat, így a bele helyezett notebookkal mindenre képes lenne, amire egy asztali számítógép. Az Ars Technica újságírói azonban két hibát is látnak az elképzelésben, aggályosnak tartják a gépek melegedését és dokkoló várható árát.

Az Apple által szabadalmaztatott megoldás előnye az irat szerint, hogy kevesebb helyet igényel mint egy hagyományos dokkoló, ráadásul könnyebben is szállítható. A várt termékek közül nem mindegyik ilyen radikális. Elemzők szerint várható a filmkölcsönzés megjelenése az iTunes Store-ban és valószínűleg Blu-Ray meghajtók kerülnek az Apple gépeibe.

Nem ez lenne az Apple történetében az első eset, hogy bővíthető dokkolóállomással rendelkező hordozható laptopokat dob piacra. Az 1992 és 94 között gyártott PowerBook Duo sorozat gépei is hasonló elképzelés alapján készültek, igaz akkor nem sikerült mindent beépíteni egy kijelző háta mögé. A kis gépek dokkoló nélkül nem tartalmaztak szinte semmi, csupán egy soros port és egy opcionális modem volt rajtuk, még a floppy meghajtót is külön minidokkal kellett csatlakoztatni.