Gates szerint lecseréljük az egeret és a billentyűzetet

Vágólapra másolva!
A nem túl távoli jövőben a billentyűzetet és az egeret az érintésérzékeny képernyők és a hangvezérlés váltja majd fel a számítógépeken - jósolta Bill Gates a Las Vegas-i CES kiállítás megnyitóján, noha túl sok konkrét újdonsággal a Microsoft ezúttal sem szolgált.
Vágólapra másolva!

A Microsoft alapítója tizenegyedik alkalommal mondott megnyitóbeszédet a világ legrangosabb szórakoztatóelektronikai kiállításán, melyet utolsó alkalommal nyit meg. Gates ugyanis júliustól már nem működik közre majd a szoftveróriás munkájában napi szinten, hogy több időt fordíthasson a feleségével közös jótékonysági alapítvánnyal.

Visszavonulása kapcsán egy rövid, vicces videóklipet is levetítettek a megnyitón, ebben a bohóckodó Bill Gates majdani utolsó napját mutatták be olyan sztárok közreműködésével, mint George Clooney vagy Bono, akiket arról faggat, mivel is kellene foglalkoznia a jövőben. "17 éves korom óta ez lesz az első alkalom, hogy nem lesz teljes állásom a Microsoftnál" - jegyezte meg Gates. A ceremóniamester stafétabotját egyébként Robbie Bach, a cég szórakoztató termékekkel foglalkozó részlegének vezetője veszi majd át a leköszönő Microsoft-vezértől.

Szavai szerint 1994-ben nyitotta meg elsőként a CES-t (Consumer Electronics Show), akkortájt a cég fejlesztői még a Windows 95 elkészítésén munkálkodtak, és az internetet is kevesen használták. Ekkor vette kezdetét az első digitális évtized, amely meglehetősen sikeres volt, és a trend nyilvánvalóvá vált: a szórakoztatás és a média a jövőben szoftver-alapon zajlik majd.

Jön a második digitális évtized

Gates úgy véli, éppen a második digitális évtized küszöbén állunk, melynek során - néhány éven belül - a hardver és a szoftver olyan fejlettségi szintet ér el, hogy a számítástechnika teljességgel a mindennapi élet részévé válik majd. Széleskörben elterjed majd a nagyfelbontású (HD) videó, egyre több eszköz csatlakozik majd a netre, ráadásul mivel az online tárhelyek egyre nagyobbak lesznek, a felhasználók tartózkodási helyüktől függetlenül hozzáférhetnek majd a számukra szükséges információkhoz.

A Microsoft alapítója arra számít, hogy nemsokára a jelenleg megszokottnak számító egér-billentyűzet-páros új, természetesebben használható interfészeknek adja át helyét: a PC-ket beszéddel és érintéssel lehet majd vezérelni. Ezt demonstrálandó, a színpadon ki is próbálták a cég Tellme nevű hang-, és GPS-alapú mobilos szolgáltatását. Ezzel a felhasználónak csak be kell mondania a készülékbe, mit is keresne a közelben (például: "mozik"), a képernyőn pedig automatikusan megjelennek a közeli filmszínházak elérhetőségei.

Mobil intelligens kamerával

Egyelőre még csak prototípusként létezik egy ennél is profibb megoldás, amelyet szintén prezentáltak: a Microsoft kutatórészlegének mobilos szoftvere a készülék digitális kameráján keresztül képes felismerni arcokat, épületeket vagy egyéb objektumokat. Egy étteremhez érve elég csak megmutatni a helyet a kamerának, a készülék felismeri azt, és letölti az internetről például az aktuális étlapot.

A BBC olvasói által beküldött kérdésekre válaszolva Gates azt is elmondta, hogy szerinte öt éven belül tízmilliónyi felhasználó böngészi majd fotóit és egyéb fájljait az érintésérzékeny kezelőfelületen keresztül. Mindezt a megnyitón a gyakorlatban is bemutatta a cég Surface nevű megoldását használva. A leginkább egy asztalra hasonlító érintésérzékeny PC-t elsőként hotelekben alkalmazzák majd, de később boltokban is megjelenhet, otthoni alkalmazásáról azonban egyelőre nincs szó.

Forrás: [origo]

Nem végeztek hibátlan munkát

Noha napjainkban a Windows a legelterjedtebb operációs rendszer a világon, Gates elismerte, hogy nem minden ezzel kapcsolatos döntésük volt jó: például sokak szerint a Microsoft anno nem elsőként jelent meg saját webböngészőjével, míg a netes keresés terén a Google előzte be szolgáltatásaival. Ugyanakkor utalt arra, hogy vannak még meglepetéseik, amelyeket érdemes kivárni.

A hivatalos adatok szerint a tavaly januárban boltokba került Windows Vistából 100 millió licencet értékesített a Microsoft egy év alatt, bár ezek zömét nem önmagában, hanem új PC-vel együtt adták el. Noha az XP utódjául szánt operációs rendszert sok kritika érte, Bill Gates nagyon büszke az új Windowsra, azt pedig természetesnek vette, hogy egy új termék sok funkciójával kapnak olyan kritikákat, hogy ezt vagy azt másképp kellett volna csinálni. Saját felhasználói szokásairól is kérdezték a Microsoft atyját a BBC olvasói, válaszaiból kiderül, otthonában tíznél több számítógépe van, de ez egyike sem Apple Mac.

Jól fogy a játék, indul az IPTV

A megnyitón elhangzott, hogy a cég játékgépéből, az Xbox 360-ból 17,7 millió darabot adott el világszerte, Live nevű játékszolgáltatására pedig 10 millióan regisztráltak. A Microsoft statisztikái szerint ráadásul játékszoftverekre és kiegészítőkre az Xbox-tulajok több pénzt költenek, mint a rivális konzolokat birtoklók együttvéve. Egy másik szám: a Microsoft IPTV-s platformját használó set top boxokból - ilyet használnak a magyar T-Online szolgáltatásához is - nagyjából egymillió eszközt használnak világszerte.

Kell egy kis spiritusz

Búcsúzóul Gates játszott egyet Robbi Bachhal a Guitar Hero legújabb epizódján, kettejükhöz végül a kiválasztott számot jegyző Slash, a Guns 'n' Roses gitárosa is csatlakozott.

A Jupiter Research elemzője, Michael Gartenberg a megnyitó kapcsán blogján az ütősebb termékújdonságok bejelentésének hiánya kapcsán blogján úgy nyilatkozott, véleménye szerint a Microsoft belefáradt abba, hogy olyan készülő termékeket mutasson be, amelyek végül nem is kerülnek a boltokba, vagy teljesen más formában kezdik árusítani őket. A mostani előadás megközelítése sem teljesen rossz, de hiányzott belőle a spiritusz: míg egy Apple-termékbejelentés hangulata leginkább egy rockkoncerthez hasonló, a Microsoft előadása egy cégvezetői tanácskozáshoz áll közelebb - olvasható Gartenberg blogján.