Sztrájkra készül a Kapos Volán

Vágólapra másolva!
Sztrájkbizottságot alakított hétfőn a Kapos Volán szakszervezeti bizottsága, miután az eddigi négyfordulós tárgyalássorozaton nem tudtak megállapodni az idei bérfejlesztés mértékéről a munkaadóval - közölte Dobi István, a szakszervezeti bizottsága elnöke.
Vágólapra másolva!

A szakszervezet múlt év november közepén kezdte el a bértárgyalásokat, azóta nem jutottak egyezségre: a szakszervezet 11 százalékos alapbéremelésével szemben a vállalat vezetése kitart a 4,5 százalékos ajánlat, plusz háromszor hatezer forint adómentes juttatás mellett, ami számukra elfogadhatatlan.

Ezért úgy döntöttek - tette hozzá Dobi István-, hogy a munkavállalók számára elfogadható béremelésről szóló megegyezés érdekében, akár munkabeszüntetéssel is nyomást gyakorolnak a munkaadóra. Kedden egy újabb, hétnapos tárgyalássorozat kezdődik, s amennyiben ez sem hoz eredményt, a szakszervezet sztrájkot hirdet.

Ha erre sor kerül, akkor a munkabeszüntetés napján reggel 3.30 óra és 9.30 óra között nem közlekednének a Kapos Volán járatai - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Torma Kálmán, a Kapos Volán vezérigazgatója túl korainak és indokolatlannak tartja a sztrájkkal való fenyegetést. Február végéig még van idejük a tárgyalások lezárása, s azon vannak, hogy egyezségre jussanak.

Mint arról beszámolt, vállalati szinten most folyik az idei tervkészítés, s amíg ezzel nem végeznek nagyon nehéz véglegesíteni a béreket, noha az eddigi tárgyalások minden fordulójában történtek újabb ajánlások a munkaadó részéről.

A vezérigazgató jelezte: a héten - társszervekkel közösen - egyeztető tárgyalást folytatnak az ágazati szakszervezet képviselőivel, s az ott elhangzottak figyelembe vételével folytatják a tárgyalásokat a helyi szakszervezettel. Megjegyezte: a dolgozók bére a somogyi átlagbérnél jelenleg is magasabb. E mellett különböző béren kívüli juttatásokat kaptak és kapnak ezután is - tette hozzá. A bértárgyalások kimenetele mintegy 700 dolgozót érint a Kapos Volánnál.