Lassan gyorsul az eurózóna gazdasága

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben a GDP a tavalyi harmadik negyedévben 0,8 százalékkal volt nagyobb, mint a második negyedévben, és 2,7 százalékkal haladta meg a 2006-os harmadik negyedévit. Mindez arra vall, hogy a "nem elsőrendű válság" - amelynek közvetlen hatásai lényegében a bankközi piacra korlátozódtak - a tavalyi harmadik negyedben nem viselte meg az euróövezeti gazdaságokat.
Vágólapra másolva!

A második negyedben 2,5 százalékkal nőtt átlagosan az euróövezeti országok hazai összterméke éves összehasonlításban, az első negyed 3,2 százalékos és a 2006-os utolsó negyed szintén 3,2 százalékos többlete után.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a német növekedése éves egybevetésben 2,5 százalékos maradt, miután a második negyedévben 2,5 százalékra lassult az első negyedévi 3,6 százalékról és a 2006-os utolsó negyedbeli 3,9 százalékról.

A francia GDP éves összehasonlításban 2,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedben, miután a másodikban 1,4 százalékra lassult az első negyedévi 2,0 százalékról és a 2006-os utolsó negyedévi 2,1 százalékról.

2006-ban egész évben az euróövezetben átlagosan 2,8 százalékos volt gazdasági növekedés, hatéves rekord ütemű. Ezzel szemben az egész EU-ban a gazdasági növekedés, éves egybevetésben, a harmadik negyedben 3,0 százalékosra gyorsult a második negyedben mért 2,8 százalékról, de ez is kisebb az első negyedbeli 3,4 százaléknál és a 2006-os utolsó negyedbeli 3,5 százaléknál.

A tavalyi harmadik negyedben éves összehasonlításban Litvániában volt a legnagyobb a GDP-növekedés, 11,6 százalékos, és a legkisebb Máltán, 0,1 százalékos. Alulról a második helyezett Magyarország volt, 1,1 százalékos éves többlettel, a második negyedévi 1,6 százalék után.