Pflum Orsi: a Hungarian Shakira

Vágólapra másolva!
Pflum Orsi legújabb klipjét Amr Mustafával, egy híres arab énekessel együtt készítette. A dal itthon Két táj, két szív címmel jelenik majd meg. A klip a távkapcsolatról szól, olyan szerelemről, mely a távolságot is kibírja. És mindebben - értelemszerűen - komoly szerepe van az internetnek is.
Vágólapra másolva!

Amr Mustafával énekelt duetted a slágerlisták élén áll Egyiptomban és igen népszerű dal a Közép-kelet valamennyi országában. A dal arab-angol változata rákerült a Best Arabian Night Party 2008-as válogatáslemezre is... Hogyan jött az ötlet, hogy ilyen dalt készíts?
A feladat egyértelmű volt: kellett egy sláger, ami nemcsak jópofa, de a maga nemében különleges is, ám nem folyik minden csapból. Kerestük az ötleteket, mire a menedzserem, Katona Erika, aki Dubai-Moszkva-Budapest háromszögben mozog, kitalálta, hogy énekeljek egy arab fiatalemberrel. Az ötlet annyira hirtelen jött, annyira furán hangzott, és annyira megvalósíthatatlannak tűnt, hogy azonnal rábólintottam.

Hogyan osztottátok meg a munkát?
Az arab vonalat Amr képviseli, ő arabul énekel, neki köszönhetők a dalban az arab motívumok, én pedig az európai kultúrát képviselem. A dal arab-angol, illetve arab-magyar nyelven szólal meg.

Miért nem énekelsz arabul?
Nem akartam olyan dologba belemenni, amihez nem értek. Igaz, hogy egy-két hajlítást átvettem, de úgy érzem, hogy ezeket hitelesem tudom visszaadni.

Bejött, amire számítottál?
Egyiptomban már vezeti a slágerlistát a dal, az újévben pedig ez volt az első szám, amit lejátszottak. Tizenöt arab országban lehet hallani és látni, és nem csak a Youtube-on van fenn! Felkerült egy arab válogatáslemezre is.

Fontos dolognak tartod, hogy felkerült a szám az internetre?
Nagyon fontosnak tartom, hiszen így bárkihez eljuthat. A világ különböző pontjairól töltötték már fel erre a videómegosztó portálra - Japánból, Oroszországból, Kaliforniából.

El tudod képzelni, hogy a zenéd néhány év múlva már kizárólag a neten lesz megvásárolható?
Bizony, ez a jövő. Kicsit szomorúan mondom, mert én szeretem a kezembe fogni a könyvet, a lemezt, nézegetni, olvasgatni a borítót, miközben szól a zene: Megvan annak is a hangulata, mikor az ember levesz a polcról egy kötetet, vagy egy régi bakelitet. De a korral haladni kell.

Sokat utaztál a duett miatt. Milyennek találod a kinti sztáréletet?
Kairóban 10 tévének adtunk interjút, ebből kettő élőadás volt. Az egyik az ingyenesen fogható egyiptomi tévén ment, így aznap legalább 45 millió ember látott. Másnap a nevemen szólítottak az utcán. Iszonyatosan nagy élmény volt.

Ilyen szőkén az arab férfiak nagy kedvence lehetsz...

Ez így van, én vagyok odakint a Hungarian Shakira, mivel fenékig érő, szőke göndör hajjal jelentem meg. Ráadásul, az utóbbi időben rengeteget fogytam, így sokan egyszerűen nem is ismernek meg. A weboldalamon ugyanis még a régi fotóim vannak fenn.

Fontosnak tartod tehát az önálló weboldalt?
A 21. században el nem tudnám képzelni magam, mint előadóművészt internetes megjelenés nélkül. Bár a zeneiparnak sokat ártanak az illegális letöltések, a népszerűsítésben mindez nélkülözhetetlen.

Hamarosan megjelenik a közös klipetek is. Miről szól?
A történet szerint két szerelmest alakítunk, akik a világ két végéről indulnak el egymáshoz, ám a végén kiderül, hogy nem is egymáshoz megyünk, hiszen nem is ismerjük egymást. De egy elegáns szálloda folyosóján azért összetalálkozik a pillantásunk. Ezzel azt akartuk megmutatni, hogy bármerre is vagy a világban, gyakorlatilag a távolság már nem akadály, mert a szerelem oly erős kapocs, mely nem ismer lehetetlent.

Szerinted működhet egy távkapcsolat, mondjuk interneten?
Az internet az egyik legjobb dolog a világon. Emlékszem, hogy mikor még tinédzser voltam, kimentem fél évre Kanadába, a szerelmem pedig itt maradt. Természetesen a kapcsolat nem bírta ki, de akkoriban két hetet kellett várni egy hagyományos postai levélre, majd újabb kettőt, mire az enyém odaért, így mondhatni, hogy havonta kaptunk híreket egymásról. A telefon akkoriban nagyon drága volt. Bizonyára azt a hat hónapot könnyebben átvészelhettük volna, ha van Skype, webakmera vagy e-mail. De azt gondolom, hogy noha az internet segítségével lehet ápolni a kapcsolatokat, de a végtelenségig csak ezen keresztül fenntartani egy szerelmet képtelenség. Egy ilyen kapcsolatban fontos az érintés, a tekintet, az érzelmek olyan biológiai folyamatok, amelyeket gépek nem tudnak közvetíteni.

Ha manapság sokat jársz külföldre, hogyan tartod a kapcsolatod a hazaiakkal?
E-mailen, és internetes telefonon, olykor akár mobilon is. Mindenképp szeretnék egy mobilinternes hozzáférést, a munkám során ugyanis már nem elég, hogy reggel és este megnézem a levelezésemet, napközben is, akár az erdő szélén is, de elérhető kell hogy legyek. Régen az e-mailezés nem volt bevált kommunikációs eszköz, hiszen ha írtunk egy levelet, korántsem volt biztos, hogy kaptunk rá választ, jelenleg azonban szinte az elsőszámú kommunikációs csatornává lépett elő.

Mennyire vagy netfüggő?
Nem nevezném magamnak függőnek, de az biztos, hogy bármilyen információra is van szükségem, az internetről szerzem be, kezdve a hírolvasástól a térkép alapján történő tájékozódáson át egészen a vásárlásig. Bármilyen kérdés merül fel az életemben, biztos, hogy utánanézek a weben.

Leginkább mire használod az internetet?
Sem zenét, sem filmet, sőt, semmilyen tartalmat nem töltök le, csak akkor, ha fizetek érte. Én ezzel tisztelem meg a kollégáimat, művésztársaimat, a szerzőket. A neten keresztül szívesen vásárolok: tartalmat, belépőt, koncertjegyet. Fantasztikus dolognak tartom, hogy mikor Bécsbe megyek koncertre, elég megrendelnem online a jegyet, és ott csak át kell vennem, nincs sorban állás, várakozás. Eddig a legtöbb dolgot telefonon lehetett megoldani, ma már az autóban is bekapcsolhatom a laptopomat.

Ezek szerint teljesen mobil vagy...

Asztali számítógépem egyelőre nincsen, csak laptopom van.

Hogyan tekintesz vissza 2007-re?
A tavalyi év eleje gondolkodással telt. Zenész vagyok, nem szeretném abbahagyni ezt a pályát, gondolkodnom kellett tehát, hogy mit csináljak. Szerettem volna valamit kezdeni magammal. Úgy tűnik, hogy szeptembertől végre beindult a szakmai életem. Szeretném, ha végre lennének slágereim, amiket az emberek szeretnek. Szeretnék kijönni egy ilyen lemezzel. Engem sosem az ismertség vonzott, hanem az, hogy mint zenész, eredményeket tegyek le az asztalra. Számomra a zene a fontos, énekelni szeretnék, koncertezni, ehhez pedig lemezt kell produkálni.

Mit tartogat az idei esztendő?
Ebben az évben sokat járok majd külföldre, már most tudom, hogy kint biztosan lesznek koncertek, bízom benne, hogy itthon is. Remélem, ez úgy fut majd fel, ahogy álmaimban sem mertem volna gondolni, és már a távolság sem lesz akkora probléma...