Verseny is lehet a főváros Elmű-részvényeiért

Vágólapra másolva!
Csütörtökön 11 órakor zárul le a főváros 10,54 százalékos Elmű-csomagjára kiírt zártkörű pályázat. A Napi Gazdaság - tőkepiaci körökből származó - információi szerint legalább két szakmai vevőjelölt küzd a tegnapi záróáron 19,5 milliárdos pakettért.
Vágólapra másolva!

A főváros tavaly augusztusban döntött arról, hogy - nehéz pénzügyi helyzetére tekintettel - a Főgáz-részesedése mellett az Elmű-pakettjét is eladja. Az önkormányzat által megszabott és nyilvánosságra hozott 25 ezer forintos minimálárfolyam akkor (35 ezer forint feletti árfolyamnál) meglehetős meglepetést keltett, ám a féléves adatokból kiderült, hogy a tavaly részvényeként 2500 forintos eredményt elérő áramszolgáltató a szabályozás átszabása miatt tavaly nem sok jóra számíthatott, eredménye a társaság szerint 20-30 százalékkal lehet kevesebb. A fél évvel ezelőtt még 35 ezres árszint 28 ezerig esett és csak az utóbbi napokban érte el ismét a 30 ezres szintet.

A 30 500 forintos tegnapi tőzsdei záróáron 19,5 milliárd forintot érő pakett pénzügyi befektetőknek alighanem túl nagy falat lenne. (Akadt olyan alapkezelő, amely gondolkodott az induláson, de azután letett róla.) A fő tulajdonos RWE azonban - ahogy az várható is volt - érdeklődik a csomag iránt. Be is jelentette tegnap, hogy a vétel érdekében összehangoltan jár el a WestLB Bankkal.

A bank - a bejelentés szerint - az esetlegesen megszerzett részvényeket nem kívánja megtartani, azokra a banknak és az RWE-nek kölcsönösen eladási és vételi opciója lesz, ha a befolyásszerzés következtében nyilvános vételi ajánlatot kell tenni, azt egyedül az RWE teszi meg. Az opció hét napig gyakorolható, annak árfolyama a fővárosi pakk megszerzési árának és a finanszírozási költségeknek összege.

Megfigyelők szerint ez utóbbit - ha sikerül megvenni a főváros csomagját - az RWE aligha tudja elkerülni, annak ellenére, hogy Wolfgang Schley, az RWE szóvivője tegnap a Bloombergnek azt nyilatkozta, nem kívánnak ajánlatot tenni - írja a lap. Az elmúlt hathavi súlyozott tőzsdei átlagár egyébként 31 650 forint, de négy hét múlva már alig haladja meg a 31 ezret. A főváros által meghatározott feltételek szerint a meghívott befektetők ma 11 óráig írásban tehetnek ajánlatot a 6 millió 402 ezer részvényre. Második fordulóra csak akkor kerül sor, ha az ajánlatok forintra megegyeznek egymással. A legmagasabb ajánlatot tevővel a főváros pénteken szerződik, a fizetésre 8 nap áll rendelkezésre.

Tőkepiaci körökből származó információk szerint nem az RWE lehet az egyetlen szakmai pályázó, állítólag a jogelődjén keresztül az Elműt négy évtizedig birtokló MVM Zrt. is érdeklődik az értékes részvénycsomag iránt. (Az MVM az ugyancsak RWE-többségű Mátrai Erőműben már birtokol 25 százalékot.) Az MVM részvényvásárlási szándéka beleillene a cégcsoport tőzsdére menetelt előkészítő stratégiájába. Ha tényleg harcol egymással a két szakmai befektető, a 25 ezres limitárnál - de akár az aktuális tőzsdei árszintnél is - lényegesen magasabb ár alakulhat ki. Mindez nem lenne meglepő, mert középtávon a 3 millió embert ellátó közüzem piaci értéke megfigyelők szerint az 1 milliárd eurót is elérheti, ami részvényeként meghaladja a 40 ezer forintot. A mostani számok ettől még messze vannak, ráadásul egy, a fő tulajdonos által teendő kivezetési ajánlat jelentős kockázat a hosszabb távra spekuláló befektetők számára.