Felére csökken a HD DVD ára

Vágólapra másolva!
A Toshiba 40-50 százalékkal csökkenti új generációs DVD-lejátszóinak árát január 13-tól, amivel a Sony Blu-ray-jel szemben próbál előnyt szerezni a DVD-háborúban - de lehet, hogy már így is esélytelen.
Vágólapra másolva!

A japán gyártó kétségbeesett küzdelmet folytat saját nagy felbontású DVD-formátuma elterjesztésére: az árcsökkentés mellett erőteljes promócióba is kezd, és öt filmet ad majd minden egyes eladott készülékhez az USA-ban - adta hírül a Reuters. Bár a Toshiba az eladási adatok alapján sikeresnek nyilvánította az elmúlt év utolsó negyedévét, az elemzők máris temetik a formátumot, miután a múlt héten az egyik legnagyobb kiadó, Warner bejelentette: csak Blu-ray-re jelentet majd meg filmeket.

A HD DVD-re a következő csapást a Microsoft mérte, mert bár az Xbox 360 játékkonzolhoz korábban csak a Toshiba által kifejlesztett lejátszót lehetett kapni, a CES ideje alatt Bill Gates bejelentette, hogy ha kell, Blu-rayt is forgalomba hoznak a géphez. A Blu-ray tábor eleve több kiadót tudhat a háta mögött, és az is erősítheti a formátum pozícióját, hogy a Playstation 3 játékkonzol is ilyen DVD-lejátszóval rendelkezik.

A nagy felbontású DVD-k hazai piacát az is befolyásolhatja, hogy magyar szinkronnal még csak Blu-ray filmek jelentek meg, a HD DVD-mozik hivatalos forgalmazása még nem kezdődött meg. A lejátszók átlagos induló ára még mindig százezer forint fölött van, amin a HD DVD árcsökkentése változtathat majd, ha nálunk is érvénybe lép.