Hullámot vetett a Citigroup vesztesége

Vágólapra másolva!
A Citigroup első ízben lett veszteséges a negyedik negyedben a bank 1998-as alapítása óta a jelzálog-hitel válság, valamint az egyéb kockázatos hitelek miatt bekövetkezett 18,1 milliárd dolláros leírások miatt.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb amerikai bank adó utáni vesztesége 9,83 milliárd dollárt, részvényeként 1,99 dollárt tett ki, míg egy évvel korábban még nyereséges volt: az adózott eredmény 5,13 milliárd dollárt, 1,03 dollárt tett ki. Elemzők részvényenként 1,03 dollár veszteséget vártak. A bank 41 százalékkal csökkentette a negyedéves osztalékot: 54 centről 32-re.

Az amerikai határidős indexek csökkenése a New York-i tőzsdék gyenge nyitását valószínűsíti; az okok között első helyen áll, hogy a Citigroup Inc a vártnál kétszer nagyobb - 9,83 milliárd dolláros, részvényenként 1,99 dolláros - negyedéves veszteséget jelentett be.

A Citigroup emellett bejelentette osztalékának csökkentését, egy 18,1 milliárd dolláros leírási kötelezettséget, valamint 14,5 milliárd dolláros tervét is, melynek során elsőbbségi átváltható kötvényekből emelnék a bankcsoport tőkéjét. Árfolyama eleinte még felfelé mozdult, mert a befektetőket biztosították arról, hogy immár minden rossz hírt megismerhettek, ám később irányt váltott, és csökkenésnek indult.

A mai kereskedést jelentősen befolyásolhatja majd a termelői árindex, aminek alakulása jelzés lehet arról , mi várható a Fed január végi kamatdöntő ülésén. Ma kerül nyilvánosságra a decemberi kiskereskedelmi eladások adatsora is: korábban jelentős árfolyamveszteségeket szenvedtek el a kedvezőtlen profit-előrejelzéseket kibocsátó kiskereskedelmi vállalatok.

A határidős indexek közül az S&P 500 futures 10,6 ponttal csökkent, számított értéke alatt alakul; 73 ponttal került alacsonyabbra a Dow Jones futures, 15 pontot vesztett a Nasdaq 100.