Dolgozófigyelő kémszoftver a Microsofttól

Vágólapra másolva!
A vállalati számítógépek előtt ülő alkalmazottak teljesítményének folyamatos figyelésére és értékelésére alkalmas szoftvert fejlesztett ki a Microsoft, amely a londoni The Times szerdai értesülése szerint már szabadalmi engedélyt is kért találmányára.
Vágólapra másolva!

A vezető brit napilap birtokába került 17 oldalas szabadalmi leírás szerint az amerikai informatikai óriáscég új terméke - amelyet a The Times "Big Brother-rendszernek" nevez - a számítógépekre telepített, drót nélküli távérzékelőkkel méri a dolgozók pillanatnyi élettani folyamatait, lehetővé téve a főnököknek az alkalmazottak munkateljesítményének értékelését.

A Monitoring System 500 nevű szoftver a szabadalmi folyamodványhoz csatolt termékleírás szerint figyeli a munkatársak pulzusszámát, úgynevezett galvanikus bőrreakcióját - vagyis a bőr elektromos vezetőképességét, amelyet egyébként a hazugságvizsgáló készülékek is mérnek -, elektromiográfiai jellemzőit, légzésszámát, agyuk elektromos jeleit, testhőmérsékletük változásait, arckifejezésüket és vérnyomásukat. Ha mindezek alapján a rendszer azt észleli, hogy a dolgozó stresszes állapotban van, értesíti a főnökséget arról, hogy az adott munkatársnak segítségre van szüksége, például más feladatot kell neki adni.

A The Times által idézett szakszervezeti illetékesek azonban inkább attól tartanak, hogy az alkalmazottakat egyszerűen kirúghatják a szoftver által folyamatosan végzett pszichológiai állapotfelmérés alapján. A rendszer a brit üzleti élet szereplői körében sem aratott osztatlan sikert. David Frost, a Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetségének vezérigazgatója azt mondta a brit napilapnak, hogy a munkáltató és a munkavállaló közötti bizalmat ássa alá, ha az alkalmazottak folyamatos megfigyelés alatt érzik magukat. A brit kisvállalkozói szövetség vezetője kijelentette: a szervezet arra kéri munkaadóit, hogy ne alkalmazzák ezt a szoftvert, mert használata "elmérgesítené a munkahelyi viszonyokat".