Korrupciómentesítenék a közbeszerzéseket

Vágólapra másolva!
Ellentmondóak a közbeszerzések korrupciós érintettségének arányairól szóló vélemények, tisztulásra azonban biztosan szükség van. Az IRM már dolgozik az új törvényen, amely egyszerűsítené az eljárásokat - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Több műhelyben folyik a közbeszerzés szabályainak megújítása, nem titkoltan azzal a céllal, hogy csökkenjen a túlszabályozás, az egyéni részrehajlás, az összejátszás a pályázatok során.

A Transparency International hazai tagozata legújabb jelentésében független elemzőkre hivatkozva azt állítja, a közbeszerzéseknek csupán 10 százalékát folytatják le szabályosan. Több szakember megerősíti, mások viszont cáfolják ezt, szerintük a döntőbizottsági és a bírósági ügyekből legfeljebb kismértékű korrupcióra lehet következtetni.

Egyetértés van viszont abban, hogy szükséges a közbeszerzési szabályok egyszerűsítése, az eljárások rugalmasabbá tétele, a nagyobb átláthatóság megteremtése, mert mindez elősegítheti a kiszámíthatóbb gyakorlatot.

Többen szorgalmazzák, például, a jogorvoslati rendszer korszerűsítését, mások egyebek közt javasolják az előminősítés bevezetését, rövidebb határidőket és garanciákat követelnének a megfelelő fedezetre. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium már a tavasszal elfogadtatná az Országgyűléssel a tervezett változtatásokat, míg éppen a parlament szakbizottsága megfontoltságra intve őszre tolná a vitát.

A minisztérium szándékai szerint a jelenlegi három eljárási rezsim - a közösségi értékhatár feletti, a nemzeti és az egyszerű - helyett kettő, a közösségi és nemzeti maradna meg. Minimálisra szűkítenék az üzleti titokra hivatkozás lehetőségét, egyszerűsítenék a jogorvoslati eljárást a közelmúltban született uniós irányelv átültetésével.

A Közbeszerzések Tanácsa mindeközben széles körű felmérést folytat a korrupció nagyságának behatárolására, várhatóan még az idén elkészül a tanulmánnyal. Ugyancsak ebben az esztendőben átfogó ellenőrzést tart a témában az ÁSZ is - áll a Világgazdaságban.