Petíció a Windows XP megmentéséért

Vágólapra másolva!
Már több mint 13 ezren írták alá az InfoWorld magazin petícióját, amelyet a lap azért indított, hogy rávegye a Microsoftot: ne szüntesse be június 30-án az operációs rendszer forgalmazását.
Vágólapra másolva!

Az InfoWorld azt tervezi, hogy a tavasz folyamán juttatja el az interneten összegyűjtött aláírásokat a Microsofthoz, amellyel arra kérik a szoftvercéget, hogy a tervezett stop után továbbra is tegyék elérhetővé az új XP-licenceket. A szaklap blogot is indított az ügy érdekében (www.savexp.com), és beszámolójuk szerint másfél nap alatt több mint 13 ezer látogató írta alá a petíciót.

A hozzászólások legtöbbje szerint az egyértelmű előnyök hiánya, valamint a Vistára való átállás költségei miatt csatlakoztak az akcióhoz, amit a képzés, a hardverbővítés és a szoftveres támogatás költségei adnak ki, de sokan tartanak a kompatibilitási problémáktól is. Bár néhány hozzászóló ostobaságnak tartotta a kampányt, mondván, a változás egy megmásíthatatlan velejárója a technológiának, a legtöbben azzal tromfolták le őket, hogy az öncélú változásnak nincs értelme.

A Burton Group egyik, az InfoWorld által megszólaltatott elemzője úgy vélekedik: a hozzászólásokban megnyilvánuló erős érzelmi töltet jól jelzi, hogy az emberek, beleértve az IT-szakembereket is, mennyire máshogy viszonyulnak már a operációs rendszerekhez, mint régen. Ken Anderson szerint a szoftver mára megszokott része lett annak, amit csinálunk és ahogyan dolgozunk, ezért nem szeretjük, ha túl gyakran változik. "Amikor a technológia az ember részévé válik, nem akarja, hogy azt feleslegesen piszkálják" - nyilatkozta a szakértő.

Anderson szerint az eset ahhoz hasonlítható, mint amikor a Coca Cola a nyolcvanas években új recepttel kísérletezett, de a fogyasztók kérésére visszahozta a klasszikus kólát: "A Windows XP lehet az új Coke Classic" - mondta.