Egyre több pénz megy ppp-beruházásokra

Vágólapra másolva!
Évről évre nő a ppp-konstrukciókra fordított költségvetési összeg. Két év múlva már a hiány 14 százalékát teszi majd ki - írja a szerdai Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Amíg 2007-ben 68 milliárd forintot fizetett a költségvetés a ppp (public private partnership)-programokra, idén a számla már tízmilliárd forinttal magasabb, 2010-re pedig elérheti a 135 milliárd forintot - derül ki a 2008-as költségvetésből.

E projektek lényege, hogy a magánszféra olyan beruházásokat finanszíroz, amelyekre az államnak nincs megfelelő forrása. A jó ppp-programmal elvileg minkét fél jól jár, hiszen az állam hozzájut olyan szolgáltatásokhoz, amelyek megvalósítása meghaladja a pénzügyi lehetőségeit, a beruházóknak pedig tisztes hasznot biztosít.

Magyarországon a ppp-programok elsősorban az autópálya-beruházásoknál jelentek meg, így készült el az M5-ös nagyobb része, valamintaz M6-os sztráda; de épült börtön, sportaréna és egyetemi kollégium is magánpénzből az elmúlt nyolc esztendőben.

A ppp-programok másik előnye, hogy az államnak nem egyszerre, hanem hosszú évek alatt kell törlesztenie, hasonlóan a lízingszerződésekhez. Akkor van gond, ha a sok program kezd összecsúszni, így a "törlesztőrészletek" megemelkednek.

A várható kiadásokat összevetve a konvergenciaprogramban szereplő adatokkal: nő a ppp-célú kiadások súlya, hiszen amíg e kiadások idén a hiány hat százalékára rúgnak, 2010-ben már elérhetik a 14 százalékot.

Ugyanis a hiány a program szerint a jövő évben már ezermilliárd forint alá csökken, ám a ppp-kiadások emelkednek. Ugyanakkor az államháztartás összes kiadásával összevetve nem drasztikus a növekedés: amíg idén száz forintból 50 fillér megy e projektek törlesztésére, ez 2010-ben sem lesz több 70 fillérnél.