Rekordon az infláció Ausztriában

Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben 3,6 százalékkal emelkedtek az árak Ausztriában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legutoljára 1993 júniusában tapasztaltak hasonló mértékű árdrágulást az alpesi országban.
Vágólapra másolva!

A statisztikai hivatal adatai szerint az élelmiszerek 8,2 százalékkal kerültek többe, mint 2006 decemberében. Az üzemanyagárak átlag 23 százalékkal ugrottak meg, a víz- és energiaszolgáltatásért 4 százalékkal kellett többet fizetni.

Az infláció ilyen mértékű felgyorsulása némiképp meglepte a szakembereket is, akik az árak meglódulásáért elsősorban az olaj drágulását okolják. A Wifo gazdaságkutató intézet szakértője, Josef Baumgartner úgy vélekedett, hogy a következő hat hónapban sem enyhülhet a nyomás, és továbbra is 3-3,5 százalékos inflációs ütemmel kell számolni, ha az olaj ára a jelenlegi szinten marad.

Éves átlagban 2,2 százalékos volt az árdrágulás az országban. A lakásbérleti díjak 5,3 százalékkal nőttek, az áram 6,3 százalékkal lett drágább a háztartások számára. Az építőipari alapanyagok egyes fajtái 10,4-11,3 százalékkal kerültek többe, az élelmiszerek közül néhány terméknek - mint például a hagymának, a gouda sajtnak, a narancsitalnak és a tejnek - 9,5-30 százalékkal ment fel az ára.