Százdolláros laptop - amerikai rászorulóknak is

Vágólapra másolva!
Bár eredetileg kimondottan szegény országokba szánták, az idén már az Egyesült Államokban élő, rászoruló gyerekeknek is juttatnának a százdolláros laptopként elhíresült XO laptopból.
Vágólapra másolva!

Az IDG értesülései szerint Nicholas Negroponte, az OLPC-alapítvány vezetője a napokban interjúban jelentette be az OLPC America nevű projekt elindítását. A washingtoni székhelyű szervezet fogja koordinálni az XO laptop terjesztését az Egyesült Államokban.

Az OLPC programot sok kritika érte a program elindulása után, hogy terveiben sehol sem szerepeltek az amerikai rászorulók. Negroponte szerint azért volt ez így, mert míg az Egyesült Államokban az állami forrásoknak hála tízezer dollárt tudnak költeni egy gyermek alapfokú oktatására, addig ez az összeg Bangladesben csupán húsz dollár. Azonban az is nevetséges lenne - ismerte el az OLPC elnöke - ha az Egyesült Államok lenne az egyetlen ország, amelyik kimarad a programból. A szervezet a szövetségi államok kormányainak támogatásával kívánja levezényelni az amerikai akciót.

Forrás: [origo]

Negroponte szerint három megfontolás vezetett az OLPC America elindításához. Egyrészt hazafias érzések vezették az igazgatót, másrészt felhasználói bázist szeretne építeni, harmadrészt pedig reméli, hogy az amerikai és a harmadik világbeli rászorulók kommunikációját javíthatja. Ezek közül a második érv a legerősebb, hiszen a tömeggyártás segíthet csupán leszorítani az eredetileg száz dollárosra tervezett XO laptop árát a mostani darabonkénti százhetven dollárról. Az OLPC csapatnak komoly szüksége van megvalósult üzletekre, hiszen az utóbbi hónapban egy per miatt elestek a legkomolyabb megrendelésüktől. Amíg a massachusettsi székhelyű, ám nigériai illetőségű Lancor billentyűzetgyártó cég által indított szabadalomsértési per le nem zárul, az OLPC nem szállíthatja le az afrikai ország által megrendelt egymillió XO laptopot.

Az OLPC amerikai terjeszkedése a szervezetet elhagyó és saját céget alapító Mary Lou Jepsent is meglepheti. Jepsen múlt héten jelentette be, hogy az XO laptop elkészítéséhez az általa feltalált technológiák felhasználásával hetvenöt dolláros, piaci forgalomba kerülő hordozható számítógépet kíván gyártani. Jepsen dolgozta ki a szervezet fő technológusaként a kis fogyasztású, színes és fekete-fehér üzemmódban is működő kijelzőket az olcsó laptophoz.