Megmondom én, kire szavazz

Vágólapra másolva!
Élesedik a helyzet az Egyesült Államok elnöki posztjáért folytatott harcban: egy washingtoni konzervatív csoport például lejárató filmet készített a Clinton házaspárról. A támadásból vagy a támogatásból a tévé is kiveszi a részét, nemcsak egy-egy politikai vita vagy fizetett hirdetés leadásával, de úgy is, ha egy műsor szereplője, egy ismert tévés arc elmondja véleményét a nyilvánosság előtt.
Vágólapra másolva!

Támadókból mindig több van, hisz aki állást foglal valamelyik párt mellett, az általában nem azzal kezdi felszólalását, hogy mit érhet el az ő jelöltje, hanem hogy mennyire sokat árthat a másik fél. Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, George W. Bush igencsak megosztja a közvéleményt, így politikája ellen számos neves személyiség kikelt már, és a támadások általában jóval hevesebbek a korábbi politikai megnyilvánulásoknál, melyek még a Bush előtti időkben kerültek a tévébe.

Elég csak Michael Moore kormányt ostorozó dokumentumfilmjeire (Kóla, puska, sült krumpli; Fahrenheit 9/11) vagy a South Park szemétkedéseire gondolnunk - a rajzfilmsorozat egyik epizódjában például Jézus konkrétan leszarja Bush elnököt és az amerikai zászlót. De sorolhatnánk a példákat bőven: Danny DeVito a The View című reggeli műsorba részegen érkezett, és rögtön olyan érzékletesen és olyan hévvel kezdte támadni az elnököt, hogy a show alkalmi cenzorai kénytelenek voltak beszéde nagy részét kisípolni; a neves rendező, Oliver Stone pedig Irakban szolgáló katonák videóinterjúiból faragott Bush-ellenes reklámot.

A mostani választási helyzetben azonban talán nem is Bush személye a legfontosabb, hanem az, hogy a demokrata párt részéről ki lesz az elnökjelölt: Hillary Clintonnak ugyanis arra lehet esélye, hogy ő legyen az Egyesült Államok történetében az első női elnök, míg Barack Obama ugyanígy történelmi tettet hajthat végre, hisz a végső győzelem esetén az első színes bőrű elnök válhat belőle. Utóbbi jelöltet támogatja például a Drót-ban Mauryt játszó Michael Kostroff, aki önkéntesként vesz részt a kampányban - "cserébe" Obama a múltkor azt nyilatkozta a The Sun magazinnak, hogy a Drót a kedvenc sorozata.

Obama mellett áll Dennis Haysbert is, amin nem igazán lehet csodálkozni, hisz a 24-ben ő játszotta David Palmert, aki színesbőrűként került az elnöki posztra. A színész egészen odáig merészkedett, hogy kijelentette: szerinte Obama eddigi sikeréhez a 24 is nagyban hozzájárult, mivel a nézőknek bevezetett egy fekete elnököt, elég nyitottá téve őket ahhoz, hogy a valóságban is egy hasonló figurára szavazzanak. A színész többek között a TV Guide magazinnak is nyomatékosította, hogy szerinte Obama a megfelelő ember az ország kormányzására.

Oliver Stone által készített politikai hirdetés:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=xoD4UMmgdElNhlvC


Ahogyan a Drót és a 24 férfi sorozatoknak mondhatók, úgy női műsorként tarthatjuk számon az itthon Címlapsztori-ként vetített Ugly Betty-t vagy az Isteni sugallat (Joan of Arcadia) című produkciót. Ennek tükrében nem meglepő, hogy mindkét sorozat főszereplője (America Ferrera és Amber Tamblyn) kijelentette, támogatja Hillary Clintont, sőt részt vesz a kampányban is. "Ez a választás, különösen az én generációm számára, túl fontos ahhoz, hogy karba tett kézzel álljunk a pálya szélén. Alig várom, hogy bevonjam a fiatalokat, és ők is hallassák a hangjukat. Hiszek abban, hogy Hillary Clinton jobbá teheti ezt az országot" - fogalmazott a csúnya Betty, vagyis America Ferrera.

Persze nemcsak az Egyesült Államokban, de itthon is hallathatják politikai hangjukat a tévések. Amellett, hogy például a Hír TV jobboldaliságához nem férhet kétség, más adókon is vannak olyan személyiségek, akik vállalják hovatartozásukat. A RTL Klub két sikeres műsora például egymással ellentétes irányba kacsintgat: Fábry Sándor sűrűn piszkálja Gyurcsány Ferencet az Esti Showder-ben, a Heti Hetes tagjai pedig ugyanezt teszik az ellenzéki politikusokkal.

Dennis Haysbert beszél Obamáról:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=o5ZPVJFOHRsIdX8T


Határozottabb politikai szerepet vállalnak, akik részt vesznek a kampányban vagy rendre megjelennek az adott párt rendezvényein. A Fidesz nagygyűlésein gyakori vendég például a Z+-ról, majd a VIVA TV-ből ismerős Rákai Philip (aki már egy ideje átigazolt a Hír TV-hez), de említhetnénk például a Delta és a Szeszélyes évszakok egykori műsorvezetőjét, Kudlik Júliát is, aki Orbán Viktor országjárásának háziasszonya lett. A baloldalnál hasonlóan jelentős szerepet töltött be a tévés személyiségek közül Batiz András, aki a Fókusz meghatározó arcából vált kormányszóvivővé.