Vágólapra másolva!
A kedden kezdődő zágrábi műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon még nem lesz ott a Trefil Kristóf, Natalie Ganem kettős, de a február végi szófiai junior vb-n már indulnak a fiatalok, s fellépésük kétségkívül sporttörténelmi lesz: a hazai páros műkorcsolyázás több mint három évtized után kelt életre. Igaz, a duó mindkét tagja az Egyesült Államokban, San Franciscóban él, és Natalie Ganem amerikai állampolgár.

- Mennyire voltak elégedettek az elmúlt hét végi magyar bajnokságon nyújtott teljesítményükkel? - kérdeztük Trefil Kristófot.
- Szerintem jól sikerült a bemutatkozásunk, nagyon élveztük a korcsolyázást, és azt, hogy a magyar közönség előtt szerepelhettünk. A junior vb-re azért némileg nehezebb kűrrel készülünk. Abban már lesz dobott tripla Salchow és talán dobott tripla toe-loop is, a háromfordulatos Salchowot pedig külön-külön is megugorjuk. Szófiában mindenképpen szeretnénk bekerülni az első tízbe.

- Már az Egyesült Államokban született?
- Igen, a szüleim 1985-ben költöztek ki Amerikába, 1988-ban én már ott születtem, így kettős állampolgárságom van. De a családban természetesen csakis magyarul beszélünk. A nagyszüleim Budapesten élnek, és ha van rá lehetőség, akkor igyekszem hazalátogatni. Legutóbb tavaly októberben jöttem, előtte pedig áprilisban.

- Hogyan lett korcsolyázó?
- Anyukám jégtáncos volt, így családi indíttatásból kezdtem el korcsolyázni, már négyéves koromban. Tizenhárom éves voltam, amikor az edzőm javaslatára kipróbáltam a párost, és rögtön megtetszett, mert az egyénihez képest itt különleges elemek is vannak, mint például az emelések. Két éven át egyébként párhuzamosan korcsolyáztam egyéniben és párosban is, indultam a korosztályos amerikai bajnokságokon. Párosban mindig ott voltunk az első öt között, és amikor választanom kellett, hogy egyéniben vagy párosban versenyzem tovább, utóbbi mellett döntöttem. A korábbi párommal azonban egy idő után külön váltunk, és ezután találtunk egymásra Natalie-val. Ő még csak 17 éves, nagyon jó a munkakapcsolatunk, és ebből egy hosszú távú együttműködés is lehet.

Forrás: [origo]
Jól sikerült a bemutatkozás

- Hol edzenek együtt?
- San Franciscóban. Én már egyetemre járok, Natalie még középiskolás, vagyis a tanulás is fontos mindkettőnk számára, de meg tudjuk oldani a közös munkát.

- Felnőtt világversenyeken mikor indulnak először?
- Az a terv, hogy jövőre már ott leszünk a felnőtt Eb-n és a felnőtt vb-n is. S nagyon bízunk benne, hogy a vb-n sikerül megszereznünk az olimpiai kvótát. Natalie felvenné a magyar állampolgárságot, és akkor a 2010-es vancouveri olimpián már indulhatnánk is.

- Az országos bajnokságon már mindketten a magyar válogatott melegítőjét viselték.
- Így van, én nagyon büszkén hordom, de Natalie-nak is tetszik.