Víztározós erőmű épülhet a Zemplénben

Vágólapra másolva!
Mégis épülhet belátható időn belül szivattyús tározós erőmű Magyarországon, így megoldódhatna a villamosenergia-rendszer szabályozási problémája, vagyis például nem kellene korlátozni a szélerőművek építését sem. Az erőművet a Zempléni-hegység déli részén tervezik felépíteni.
Vágólapra másolva!

A szivattyús tározós erőmű lényege, hogy a magyar villamosenergia-rendszerben keletkező időszakos felesleget a visszterhelés helyett a víz szivattyúzására fordítják, majd amikor energiahiány mutatkozik, a vizet áteresztik a turbinákon, amelyek azonnal energiát termelnek - olvasható a Napi Gazdaságban. A kialakítása föld alatti vagy félig föld alatti vízerőmű lesz, beépített teljesítménye 600 megawatt, amely 1200 megawattig bővíthető, térfogata 11,5-11,5 millió köbméter. A számítások szerint a beruházás első ütemének, vagyis a 600 megawattos erőműnek a költsége 412,6 millió euró. A következő ütemben megvalósítható második 600 megawattos egység beruházási költsége ennél lényegesen alacsonyabb, mert a tározó- és távvezetékköltségek ezt a projektet nem terhelik. A számítások szerint a második ütem 208,1 millió euróba kerülne.

Az elvégzett vizsgálatok szerint ez a helyszín a legkedvezőbb a szivattyús energiatározó telephelyének - hangsúlyozta Szeredi István, a beruházó Szet Kft. ügyvezető igazgatója. A tervezett létesítmény hosszú távon eszközt biztosít a villamosenergia-rendszer szabályozásához és az ellátásbiztonsággal kapcsolatos követelmények teljesüléséhez is. A projekt előkészítése már meg is kezdődött, a szakhatósági dokumentumok beszerzése az idei év második felében indulhat. A cég tervei szerint a kivitelezés jövőre kezdődhet, az üzemi próbák 2012. harmadik negyedévében várható, a végső üzembe helyezés pedig 2012. októberében.

A rendszerirányító (Mavir) szerint mielőbb szükség lenne egy szivattyús tározós erőműre, s bár többféle hasonló kezdeményezésről hallani, konkrét lépésekre ismereteik szerint még nem került sor. Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke jelezte, hogy négy jelentkezőnek adtak ki szivattyús tározós erőmű építésére vonatkozó elsődleges energiaforrás-engedélyt, ezek egyike a Szet Kft. A beruházó ennek alapján szerzi be a szükséges dokumentumokat, majd amikor minden szakhatósági engedélyt megkapott, kérheti a MEH-től a létesítési engedélyt, de eddig még egyetlen jelentkező sem adott be ilyen kérelmet.