Vágólapra másolva!
A Chelsea FC a jelek szerint elég jól kiheverte korábbi sikeredzőjének, José Mourinhónak távozását, hiszen a portugál utódjaként kinevezett trénerrel, Avram Granttal a csapat visszakapaszkodott a dobogóra, és ott liheg az első két helyezett nyomában. Az izraeli szakemberrel decemberben négyéves szerződést kötöttek, januárban pedig a klub már 32 millió eurót költött új játékosokra - amire Mourinho idejében nem volt példa.

A londoni egyesület a portugál szakvezető irányításával három szezon alatt két bajnoki címet és egy ezüstérmet szerzett, ezen kívül nyert egy FA-kupát és két ligakupát is, ám a nemzetközi porondon a csapat nem tudott diadalmaskodni, a BL-ben "csak" az elődöntőig jutott. A legutóbbi szezonban azonban egyre többet lehetett hallani arról, hogy Mourinho viszonya meglehetősen ellentmondásos a klub tulajdonosával, Roman Abramoviccsal. Ha csak a sajtóban megjelent hírek mintegy felét hitte is el az ember, akkor is sejteni lehetett: valami nem stimmel a Chelsea háza táján. Mourinho tavaly szeptemberi távozása így is meglepetést jelentett, hát még az a tény, hogy az új tréner az izraeli Avraham Grant lett.

A korábban sportigazgatóként tevékenykedő Grant személyisége teljesen eltérő elődjétől: kevésbé harsány, nem akar feltétlenül a reflektorfénybe kerülni, ám a jelek szerint a szakmai munkára nála sem lehet panasz. Első mérkőzését ugyan elveszítette, ám ez a körülmények ismeretében nem volt meglepő, elvégre Grantnek rögtön a Manchester United elleni, idegenbeli rangadón kellett debütálnia. Azóta viszont a Chelsea mindössze egyszer szenvedett vereséget (az Arsenal ellen idegenben), és az izraeli szakvezetővel a kispadon 17 bajnoki mérkőzéséből 12-t megnyert. Arról nem is beszélve, hogy amiért korábban leginkább kritizálták a gárdát, jelesül, hogy unalmas futballt játszik, egyre kevésbé állta meg a helyét. Ugyan most is akadtak "kiszenvedett" győzelmek, de a Manchester Cityt például 6-0-ra verte az együttes, az Aston Villával pedig egy 4-4-es döntetlent játszott - ez az eredmény Mourinho idejében elképzelhetetlen lett volna.

Ugyan Grant mellé elég gyorsan szerződtették asszisztensnek a holland Henk ten Catét, akit az Ajax Amsterdamtól sikerült elcsábítani, és alighanem neki is sok köze van ahhoz, hogy megváltozott a csapat játékstílusa, de az egyesületnél az izraeli szakember munkáját is nagyra tartják. Decemberben ugyanis hosszú távú szerződést kötöttek a trénerrel, akit eredetileg csak az idény végéig neveztek ki. Grant négyéves kontraktust írt alá, vagyis a jelek szerint Abramovics valóban vele képzeli el a csapat jövőjét - ami az eredmények ismeretében maximálisan érthető.

A Grant felé irányuló bizalmat az is mutatja, hogy a januári átigazolási időszakban a Chelsea már két focistát is megvett, 32 millió eurót elköltve - márpedig Mourinho soha nem kapott ilyen lehetőséget. Pedig az előző idényben, amikor John Terry és Petr Cech is megsérült, akkor a portugál tréner kifejezetten kérte a vezetőséget, hogy vegyenek egy középső védőt, ám senki sem érkezett - sokak szerint elsősorban emiatt romlott meg az edző viszonya a tulajjal. Terry most is kidőlt a sorból, akárcsak Didier Drogba, ráadásul az Afrika-kupa miatt Grant további három focistájára sem számíthat mostanában, ám a Chelsea ezúttal nem spórolt a játékospiacon.

A londoniak előbb a Bolton Wanderers francia támadóját, Nicolas Anelkát vették meg közel 20 millió euróért, majd nem sokkal később az orosz Lokomotiv Moszkva szerb védője, Braniszlav Ivanovics is megérkezett a Stamford Bridge-re - az ő vételára 12 millió euró volt. Utóbbi focista még nem mutatkozott be a Chelsea színeiben, Anelka viszont már két bajnokin is pályára lépett, és úgy tűnik, hogy Grant benne látja az ideális megoldást a középcsatár pozíciójában. Igaz, Andrij Sevcsenko jelenleg sérült, Drogba pedig a kontinensviadalon van, de érdekes problémának ígérkezik, hogy mi lesz akkor, ha mindhárman a szakvezető rendelkezésére állnak.

A Chelsea mindenesetre még négy porondon van versenyben, vagyis a bő játékoskeret mindenképpen hasznos a szakvezető számára, főleg, hogy jelenleg Frank Lampard is sérüléssel bajlódik - most jön igazán jól, hogy azért Michael Ballack is a klub alkalmazásában áll. Más kérdés, hogy a német középpályás eddig nem volt nevezve a BL-re, ám tavasszal aligha hagyják ki, mint ahogyan minden bizonnyal a két új szerzeményt is benevezik a sorozatba. A kérdés már csak az, hogy ki fog kimaradni...

www.infosport-focivilag.hu