Megalázlak, csak jelentkezz!

Vágólapra másolva!
A napokban egy brit férfi 50 ezer fontot nyert egy tévéshow-ban, mert bevallotta, hogy volt már nő az életében, aki szexuálisan jobban kielégítette, mint a felesége. Hasonlóan megalázó pillanatoknak a TV2-n is tanúi lehetünk a közeljövőben, a The Moment of Truth helyi változatában, de léteznek más tévéműsorok is, melyek célja nem más, mint hogy minél kellemetlenebb helyzetbe keverjék a játékosokat.
Vágólapra másolva!

Mielőtt minden rosszat a tévétársaságok nyakába varrnánk, siessünk leszögezni, hogy azért kettőn áll a vásár, hiszen a jelentkezőknek is legalább ennyi szerepük van a dologban: azzal, hogy részt kívánnak venni a műsorban, egyúttal már fel is hatalmazzák a készítőket arra, hogy megalázzák őket.

Az Egyesült Államokban The Moment of Truth (Az igazság pillanata), Nagy-Britanniában Nothing But the Truth (Csakis az igazat) címen futó műsor lényege is ez: a versenyzőknek jókora summáért kell kínosabbnál kínosabb kérdésekre válaszolniuk. A valódi tétet az adja, hogy a játékosok hazugságvizsgálóra vannak kötve - így, ha valaki már bent ül a székben, tulajdonképpen mindegy is, hogy válaszol-e egy kínos kérdésre vagy sem, mert ha esetleg nem kíván felelni, azzal csak beismeri bűnét.

A show kolumbiai eredetijében a játékosok a drogfogyasztástól kezdve a prostitúcióig szinte minden témában vallottak már magukra, egy nő pedig azt is elárulta, hogy felbérelt valakit férje megölésére. Az ügylet végül meghiúsult, a nő viszont 25 ezer dollárt kapott vallomásáért. A jogi következményektől tartva a gyártó egyébként azonnal levette a produkciót a műsorról.

Más országokban ettől még elindult a show, Nagy-Britanniában például Jerry Springer vezetésével. Az itteni változatban történt a bevezetőben említett eset, hogy egy Stuart Brenwood nevű férfi nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a felesége volt-e a legjobb szerető az életében. A játékos ugyanakkor azt is bevallotta, hogy egyszer befizetett egy prostituáltra, miközben már együtt volt a nejével.

A vicc az egészben az, hogy az ominózus kérdéseket éppen a feleség sugalmazta, az adás előtt ugyanis őt is megkérdezték, hogy mit szeretne kiszedni férjéből. A házaspár ennek ellenére együtt maradt, sőt állításuk szerint kapcsolatuk erősebb, mint valaha - a nő ugyanis csak amiatt lett mérges a férjére, hogy nem vallott neki korábban.

A Nothing But the Truth előzetese:


Szintén a pszichológiai témára, vagyis lelki megalázásra épül például a CBS új realityje, a brit formátumot követő Game Show In My Head: ebben a résztvevő egy fülhallgatót kap, melyen keresztül összeköttetésben áll a műsor készítőivel. A játékos ezután ugyanúgy éli az életét, mint addig, csak épp, ha adnak neki valamilyen utasítást a fülesen keresztül, akkor azt azonnal végre kell hajtania, akármilyen értelmetlen dolog is legyen. Ha hajlandó hülyét csinálni magából, pénzjutalom üti a markát.