Alig bírják a nyomdák számlával

Vágólapra másolva!
A nyomdák sem számítottak erre a számlarohamra. A Pátria nyomda összes arra alkalmas gépe az új típusú számlatömböket gyártja, akkora roham indult a papírboltokban január első napjaiban - derül ki a szerdai Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

Négy hónapra tervezett készletük másfél hét alatt fogyott el. A cégek valószínűleg sok olyan nyomtatványt is leselejteztek, amelyet nem kellett volna.

A Népszabadság szerint a hónap végéig senki nem lehet biztos abban, hogy az első papírboltban hozzájut az új típusú számlatömbökhöz. A Pátria Nyomdának négyhavi készlete olvadt el másfél hét alatt, a boltonkénti havi megrendelés többszöröse a megszokottnak. Hiába készültek a januári dömpingre, de ilyen mértékű hisztériára nem, mivel a szigorú számadású, új nyomtatványok már több mint fél éve elérhetők.

A problémát nemcsak az okozza, hogy sok cég - többnyire kis- és közepes vállalkozás - az utolsó pillanatra hagyta a tömbcserét, az érintettek szerint a tájékoztatás sem volt megfelelő. Sokan a mai napig nem értik, mely nyomtatványok szabályszerűek, melyek nem - ezért a vállalkozások jó tömböket is leselejteztek.

A félreértés oka az, hogy a sorszámban szereplő hetes számjegy nem a felhasználhatóság idejét jelenti, hanem azt, hogy a nyomda melyik évben kapta a sorszámtartományt. A korábbi kötőjel pedig a költséghatékonyabb előállítás érdekében változott számmá. Tehát: minden 2007. január 1-je után (az APEH által kijelölt sorszámtartományba illeszkedő sorszámmal) gyártott nyugta és számla felhasználható 2008-ban is, sőt a nyomdák az idén is gyárthatnak 2007-ben kijelölt sorszámtartományú tömböket.