Az EU nem követi a FED kamatcsökkentését

Vágólapra másolva!
Az EKB-tól nem lehet kamatcsökkentésre számítani: a mostani bonyodalmak közepette a központi bankoknak az a fő dolguk, hogy "lehorgonyozzák" az inflációs várakozásokat - bírálva a Fed keddi, rendkívüli méretű kamatcsökkentését.
Vágólapra másolva!

Minden körülmények között, de különösen a jelentős piaci korrekciók és felfordulások megpróbáltatásai közepette egy központi banknak az a felelőssége, hogy szilárdan lehorgonyozza az inflációs várakozásokat, elkerülendő a még több bizonytalanságot a máris nagyon ingatag piacokon - mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

Szintén fontos, hogy a központi bank gondoskodjék a pénz- és tőkepiacok rendezett működéséről olyan kamatszinten, amely szükséges az inflációs várakozások megkötéséhez. Az EKB éppen ezt tette és teszi a felfordulás kezdete óta - fejtegette az EKB elnöke.

Egyebekben arról szólt, hogy szükség van a központi bankok együttműködésére világszerte, és az EU-ban meg kell szüntetni a pénzügyi szektor konszolidációjának akadályait.

Az euróövezeti beszerzőmenedzser-mutatók januári alakulásáról szerdán, Trichet beszéde közben megjelent előzetes becslések részadatai arra vallottak, hogy a feldolgozóiparban tovább gyorsul a bekerülési és a termelői árak inflációja, annak ellenére, hogy a termelés, vagyis a kínálat gyorsulva nőtt, viszont az új megrendelések szaporodása lassult.

A szolgáltatásokban a beszerzési és a kiszabott árak inflációja lassult decemberhez képest, de az árak mindenesetre ott is magasabbak, mint decemberben. Egyes elemzők - köztük a WestLB szakértői - előzőleg megkockáztatták azt az előrejelzést, hogy az EKB mégiscsak kamatcsökkentésre kényszerülhet legkésőbb márciusban, ha beszerzőmenedzser-mutatók 50 pont alá csökkennének, vagyis visszaesést jeleznének.

Ám a mutatók a szerdán megjelent előzetes becslés szerint 50 pont fölött maradtak: a feldolgozóiparban a januári 52,6 pont azonos a decemberivel, az euróövezeti szolgáltatásokban az 52,0 pont kisebb fejlődést jelez hónapról hónapra, mint a decemberi 53,1 pont, de visszaesésről szó sincs.