Fehér Ház: recesszió (még) nincs, élénkítés lesz

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök sajtótitkára keddi nyilatkozatában szerint nem valószínűsít recessziót, csak lassulást a gazdaság növekedésében. A Fehér Ház szerint egyelőre "nem valószínű, de azért nem lehetetlen", hogy a gazdaságélénkítő csomag pénzügyi kerete végül meghaladja a 150 milliárdot.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök gazdaságélénkítő terveiről diplomáciai források szerint szeretne gyors megegyezésre jutni. Az elképzelések szerint 150 milliárd dollárral segítik meg a gazdaságot, részleges lakossági adócsökkentés, üzleti beruházásokat ösztönző adó-visszatérítés, átmeneti adóhitelezés és ösztönző kormánykiadások formájában.George W. Bush korábban azt mondta, hogy az élénkítés csak akkor lehet hatékony, ha értéke eléri az amerikai GDP legalább egy százalékát, 140-150 milliárd dollárt. A Fehér Házban jelenleg nem gondolnak a keretösszeg növelésére, de "ez nem zárható ki".

A Fed váratlan keddi kamatcsökkentését a Fehér Házban nem kommentálták, mint mondták: a Fed és annak elnöke abszolút bizalmat élvez. Csakúgy a tőzsdéken tapasztalható gyengüléshez sem fűzött megjegyzést keddi nyilatkozatában a Fehér Ház.

Miközben több közgazdász attól tart, hogy az Egyesült Államok már recesszióba jutott, a Fed elnöke sem erősítette meg ezt múlt csütörtöki kongresszusi meghallgatásán. Azt viszont leszögezte Ben Bernanke Fed-elnök: "különösen fontos", hogy a törvényhozás gyorsan döntsön a segítségről. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke azt mondta, reményei szerint február közepére elkészülhet az élénkítő terv. John Boehner, a képviselőházi republikánusok vezetője annyit mondott, hogy a Fehér Ház és a kongresszus közötti egyeztetésen egy 100-150 milliárd dolláros csomagról esik szó.

Bush korábban azt mondta, hogy a mostani intézkedések közé kellene emelni a 2001 és 2003 között általa bevezetett adócsökkentések állandósítását - a demokraták ezt azonban elutasítják. Az utóbbi hetekben az elnökválasztási kampány egyes számú témájává lépett elő a gazdaság helyzete. Az elnökjelölt-aspiránsok sorra fogalmazzák meg a szerintük leghatásosabb, az állami kiadások visszafogását és adócsökkentéseket célzó programokat.