Kilép a laposképből a Philips

Vágólapra másolva!
A holland Philips kiszáll a lapos képernyők gyártásból: várhatóan még az idén csaknem teljes egészében eladja részesedését a dél-koreai LG Electronics céggel létrehozott vegyesvállalatból.
Vágólapra másolva!

A japán Nikkei című lapban Európa első számú fogyasztói elektronikai gyártójának elnöke, Gerard Kleisterlee a döntést azzal indokolta, hogy az LCD-képernyők gyártása nem tartozik a csoport alaptevékenységéhez.

A holland vállalat tavaly októberben jelentette be, hogy 33 százalékról 19,9 százalékra csökkentette részét a közös cégben, az LG.Philipsben. A megmaradt üzletrész piaci értéke 3 milliárd dollár körüli. A Philips 2-3 százalékot meg akar tartani a vegyesvállalatban.

Az LG.Philips a folyadékkristályos képernyők (LCD) második számú gyártója a világon: a 2006-os veszteségek után tavaly a harmadik negyedévről 524 milliárd vonos (406,4 millió euró) adózott eredményt jelentett. Ez 13 hónapon belül a legtöbb, több mint kétszer jobb a második negyedévi 228 milliárdnál, és főleg sokkal jobb a 2006. harmadik negyedévi, 321 milliárdos veszteségnél. Az LG.Philips emelte árait, növelte szállításait és csökkentette költségeit.