A brit központi bank még nem enyhít

Vágólapra másolva!
Nem csökkent kamatot a brit központi bank, de szakértők az egyre nagyobb nyomás miatt valószínűsítik az enyhítést. Tavaly többéves rekordot döntve, várakozáson felül bővült a szigetország nemzeti jövedelme.
Vágólapra másolva!

Az óvatosságáról és szigoráról híres brit központi banktól sem várható rendkívüli kamatcsökkentés, de érik a következő enyhítés, amely a legtöbb elemző szerint a Bank of England következő menetrendszerű kamatértekezletén, február elején már valószínű. Ha így lesz, az Európai Központi Bank magára maradhat folytatódó szigorával a világ mértékadó központi bankjai között.

Nagy-Britannia hazai összterméke a tavalyi utolsó negyedévben 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest, és 2,9 százalékkal volt nagyobb, mint 2006 utolsó negyedében, közölték a brit statisztikai hivatalban szerdán első becslésként.

A tavalyi harmadik negyedben negyedévről negyedévre 0,7 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 3,3 százalékkal bővült a brit GDP. Ezzel tavaly egész évben átlagosan 3,1 százalékkal - 2004 óta a leggyorsabban - nőtt a brit gazdaság, meghaladva a 2006-os, 2,9 százalékos évi átlagos ütemet.

Az év végét azonban, erre az évre is gyengülést sejtetve, lehúzták a szolgáltatások, azokon belül is a brit GDP-ben nagy szerepet játszó üzleti és pénzügyi szolgáltatások - vagyis a londoni City - mert a "nem elsőrendű válság" következményei miatt csökkent a kereslet tevékenységük iránt.

Mindenesetre a GDP-adatok jobbak a piaci várakozásnál, és ebből sokan arra következtetnek, hogy a legkorábban februárra várt, gazdaságösztönzőnek szánt brit kamatcsökkentést idén már nem feltétlenül követi több enyhítés - annál is kevésbé, mert a bank értékelése szerint az inflációs nyomás nő, a tizenkét havi infláció, amely decemberben is 2,1 százalékos volt, őszre 3 százalékra gyorsulhat.

A Bank of England pénzügypolitikájának, a kormány előírása szerint, 2 százalékos tizenkét havi fogyasztóiár-inflációt kell folyamatosan céloznia; az infláció október óta újfent meghaladja a 2 százalékot.