Canon EOS 450D: az új tükörreflexes

Vágólapra másolva!
A Canon nem várta meg a jövő héten kezdődő PMA 2008 szakmai kiállítást, és bemutatta legújabb digitális tükörreflexes fényképezőjét. A tizenkét megapixeles EOS 450D több olyan apró változtatáson esett át, amelyek a mindennapi használatot segíthetik.
Vágólapra másolva!

Külsőleg a másfél évvel ezelőtt debütáló Canon 400D-re hajaz az új cserélhető optikás gép, lényeges változás viszont, hogy 12 millió pixeles képérzékelőt kapott, nem az ősszel megjelent EOS 40D tíz megapixeles szenzora került bele. Az új CMOS egységhez társul egy 14 bites analóg-digitál átalakító, amely a korábbinál szebb tónusátmeneteket tesz elméletben lehetővé, és javult az élességállító rendszer is a tervezők szerint.

Mi pozitívumként értékeltük, hogy külön figyelmet fordítottak a komponálásra: nem csak a hátfali kijelző lett nagyobb, 3 col képátlójú, de nőtt az átnézeti kereső mérete, amely mostantól majdnem akkora képet mutat, mint a jóval drágább EOS 30D. Nem meglepő változás viszont, hogy a 450D-be beépítették a Live View üzemmódot, aminek segítségével a hátsó LCD komponálásra is használható, a kompakt gépekhez hasonlóan.

Forrás: [origo]

Az apró gépekhez szokott fotósoknak jelenthet pozitívumot, hogy az új belépőszintű Canon már nem CompactFlash, hanem SD és SDHC szabványú memóriakártyákra tárolja az elkészült felvételeket, aki viszont 350D-ről vagy 400D-ről vált, annak új kártyákat kell beszereznie. Módosult a markolat is, mégpedig az új akkumulátoroknak köszönhetően: a frissített lítium-ion akkuk kapacitása megnőtt, a gyári adatok szerint 500 fotót lehet velük készíteni egyetlen töltéssel.

A pormentesítő rendszer ebből a fényképezőből sem maradt ki, újítás azonban a szpotméteres fénymérés bevezetése, amit korábban sokan hiányoltak ebből a szegmensből. Talán kevesebb fotósnak okozott gondot, viszont a kezdőknek mindenképpen hasznos lehet az új Auto Lighting Optimizer nevű funkció, amely nevéből adódóan automatikusan korrigálja a kontrasztot és a fényerőt a kép elkészítése után.

Forrás: [origo]

A Canon EOS 450D várhatóan áprilisban jelenik majd meg a hazai boltokban ezüst és fekete színben. A gépváz ára önmagában 799 dollár, azaz 140 ezer forint lesz a tengerentúlon, míg a 18 - 55 milliméteres, stabilizátoros kitobjektívvel együtt vásárolva 899 dollárt, megközelítőleg 156 ezer forintot kell majd fizetni.