Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom tavaly az első tizenegy hónapban 2,9 százalékkal, novemberben 4,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.
Vágólapra másolva!

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint tavaly októberhez képest novemberben a kiskereskedelmi eladások volumene 0,4 százalékkal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első tizenegy hónapjában 5478 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma meghaladta az 539 milliárd forintot.

A KSH közlése szerint a kiskereskedelmi eladások 49,8 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 20,8 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 18,4 százalék volt.

A KSH szerint folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának csökkenése: 2007 első tizenegy hónapjában 1,2 százalékkal, novemberben 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának szintjétől.

Az eladások jelentős részét, 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek - hiper-, szupermarketek, vegyesboltok - forgalma novemberben 2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 2,4 százalékkal estek vissza. Novemberben a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene lényegében az előző havi szinten maradt.

Tovább csökkent a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma: az eladások 2007 első tizenegy hónapjában 4,2 százalékkal, novemberben 5,8 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos hónapjához képest.

Novemberben a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek eladásai növekedtek, miközben szinte minden súlyponti tevékenységcsoportban csökkent a forgalom; a legnagyobb mértékben továbbra is bútor-, háztartásicikk-, építőanyag- és az iparcikk jellegű vegyes üzletek értékesítésének volumene esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma novemberben 0,7 százalékkal maradt el az előző havitól, a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007. novemberben az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,9 százalékkal nőtt, az eurózóna országaiban 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjának szintjéhez képest, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A tagállamok közül a leggyorsabban Lengyelország változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalma bővült, ugyanakkor a magyar kiskereskedelmen kívül még számos országban (Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Luxemburgban) mértek csökkenést.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek, valamint üzemanyagtöltő-állomások együttes forgalma novemberben 216 milliárd forint volt. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek eladásai 2,8 százalékkal elmaradtak a az előző év azonos hónapitól. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 1 százalékkal emelkedett 2007 novemberében az előző év azonos időszakához képest.

A múlt év január-októberben a kiskereskedelmi forgalom 2,7 százalékkal, októberben 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A kiskereskedelmi forgalom 2006 január-novemberében 4,5 százalékkal, novemberben 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.