Egyre aktívabbak a hívők a neten

Vágólapra másolva!
Amerikában az utóbbi hónapokban megszaporodtak a vallási jellegű portálok. Egy olyan országban, ahol 212 millió internetfelhasználó és 260 millió hívő van, a világháló és a vallásgyakorlás találkozása csak idő kérdése lehetett.
Vágólapra másolva!

Vallási fórumok sokasága keletkezett és vallási témák lepték el a virtuális világot. Olyan vállalkozások, mint a Murdoch tulajdonát képező News Corp., milliókat fektettek vallási honlapok megvásárlásába - írta az El País című spanyol napilap.

E-maileznek a hívek

Decemberben reneszánszát élte a Beliefnet, amely 1999-ben jött létre azzal a céllal, hogy egybegyűjtse a misztikus tartalmú információkat. A szájt 2002-ben csődöt jelentett és évekig élet és halál között tengődött, a múlt év közepén azonban váratlanul az egyik legnépszerűbb vallási honlappá változott. Havonta 3 millióan látogatják.

A dalai lámától Rick Warrenig a spirituális mesterek legjobbjai igazoltak a Murdoch-féle vallási portálokhoz.

Sokasodnak a virtuális vallási közösségek. "Az ilyen típusú gyülekezetek más választásokat tesznek lehetővé, könnyebb ezen az úton egy hithez tartozni. Az e-mail megkönnyíti az összejövetelek megszervezését" - magyarázta Scout Thuma, a Hartford Intézet vallás-szociológiai professzora.

Mise webkamerával

A nagy távolságok országában egy metodista lelkész miséit videokonferenciákká változtatja. Craig Groeschel az alapítója a LifeChurchnek, amelyhez 20 ezer ember tartozik. Minden vasárnap összejönnek hat különböző államban, mégis együtt érezhetik magukat a világháló segítségével. Még online gyóntatójuk is van.

A lelkipásztorok kezdik megszokni az új technológiát és elkezdik ajánlani híveiknek a vallási honlapokat. Sokan prédikációikat is felteszik az internetre.