Kína kontra dalai láma

Vágólapra másolva!
A pekingi kormányzat azzal vádolta meg a dalai lámát, hogy "kárt akar okozni Kína és más nemzetek kapcsolataiban". A kritikát Csiang Jü kínai külügyminisztériumi szóvivő fogalmazta meg egy sajtóértekezletén, ahol annak a reményének is hangot adott, hogy a nemzetközi közösség nem segíti a tibeti vezetőt.
Vágólapra másolva!

A 72 éves dalai láma, aki 1959 óta Indiában él száműzetésben, egy nappal korábban arra hívta fel követőit, hogy békésen tüntessenek az augusztusi, pekingi olimpia alatt, ily módon fejezve ki elégedetlenségüket a Kína részéről Tibetben elkövetett visszaélések miatt.

A brit ITV News tévének nyilatkozva ama kívánságának is hangot adott, hogy a protestálások gyarapodásával a kínai nép figyelmét is ráirányíthatják Tibet gondjaira.

A szóvivő a kínai hivatalos álláspontot ismertetve úgy fogalmazott, hogy a dalai láma nem vallási vezető, hanem olyan valaki, aki "a hazájától való különállást keresi".

"Reméljük, hogy más országok kiismerik igazi természetét, és nem segítik tevékenységét" - fogalmazott Csiang.

A béke Nobel-díjas dalai láma kezdettől hirdeti azt a nézetét, hogy Tibetben romlott az emberi jogok helyzete azóta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2001-ben Pekingre bízta a 2008-as ötkarikás játékok megrendezését.

A jelenleg az ázsiai országóriás autonóm területének számító himalájai Tibetet a helybéliek szerint a múlt század ötvenes éveiben Kína katonailag megszállta, miközben Peking a "világ tetejét" évszázadok óta Kína szerves részének tekinti.