Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2008 szuperverseny 11. fordulójában Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik összecsapása a 28. lépésben döntetlennel fejeződött be. Az orosz exvilágbajnok tisztáldozattal támadt első számú sakkozónk királyállására, örökös sakk lett a kombináció vége. Polgár Judit világossal vereséget szenvedett Pavel Eljanovtól, az ukrán nagymester első nyerése volt a tornán. Túlértékelte esélyeit az éllovas Magnus Carlsen. A 17 éves norvég titán az indiai világbajnok Viswanathan Anand királyát támadta, tisztet is áldozott, de hibázott a támadásvezetésben. Carlsen botlása után két fordulóval a befejezés előtt az örmény Levon Aronjan vezeti a 14 fős mezőnyt, kalandos partiban nyert a holland Loek van Wely ellen. Mélyen tudása alatt játszik az izraeli Borisz Gelfand, újabb vereséget szenvedett, az azeri Tejmur Radzsabov feljött a holtversenyes második helyre. A tizenkettedik játéknapon Radzsabov-Lékó és Adams-Polgár csaták lesznek, de érdeklődéssel várjuk a Kramnyik-Carlsen és az Aronjan-Ivancsuk összecsapásokat is.

A holland tengerparti városkában a csütörtöki szabadnap után folytatódott a pontvadászat az esztendő első szuperversenyén. A torna 11. fordulójának küzdelmei nem nélkülözték a váratlan fordulatokat, két fordulóval a befejezés előtt az örmény Levon Aronjan félpontos előnnyel átvette a vezetést. Elsőként Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik partija fejeződött be. Az orosz exvilágbajnok orosz huszárjátéka ezúttal is kiállta a próbát, váratlan tisztáldozatot hozott, ami jól előkészített házielemzés volt. Első számú nagymesterünk hosszas gondolkodás után bölcsen döntött, és engedélyezte az örökös sakkot.

Nagy érdeklődés kísérte a játéknapot, ahol további rangadókra is sor került. Az éllovas Magnus Carlsen világossal játszott Viswanathan Ananddal, és a 17 éves norvég titán nyíltsisakos játéka méltán vívott ki elismerést. A bonyodalmakban azonban Magnus eltévedt, az indiai világbajnok kivédte tisztáldozatos támadását, és harmadik győzelmét könyvelte el, javított helyezésén. Anand győzelmének köszönhetően Aronjan állt az élre. Az örmény sakkozó nem fél semmitől. A viadal második fordulójában sötéttel vállalta a bonyodalmakat, és nyert a variban az izraeli Borisz Gelfand ellen. A gondos elemzés eredményeként a Carlsen elleni vereség után megingó holland Loek van Welyt lepte meg választásával, s világossal nyert a változatban.

Nem lehet ráismerni az izraeli Borisz Gelfandra. A mexikói vb-n alig hibázott, a Corus-tornán sorozatban követi el a nagyobbnál nagyobb bakikat. Simán vesztésre állt Tejmur Radzsabov ellen, de az azeri nagymester keze is megremegett. Gelfand remi helyett vesztőt húzott. Meglepetésre Pavel Eljanov megszerezte első győzelmét. Polgár Judit rossz napot fogott ki, lebecsülte az életben hagyott sötét futó erejét, és királya elleni támadással szemben nem volt védelme.

A két veretlen résztvevő, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az angol Michael Adams partija nem bántotta egymást, jubileumi tizedik remijüket érték el. Pontosztozkodással zárult Veszelin Topalov és Sahriyar Mamedgyarov küzdelme is, egyikőjük sem hibázott.

A 11. forduló eredményei:
Aronjan (örmény, 2739) - Van Wely (holland, 2681) 1 - 0 (Szláv védelem, 41)
Ivancsuk (ukrán, 2751) - Adams (angol, 2726) döntetlen (Vezércsel, 28)
Polgár (magyar, 2707) - Eljanov (ukrán, 2692) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 43)
Topalov (bolgár, 2780) - Mamedgyarov (azeri, 2760) döntetlen (Királyindiai védelem, 42)
Gelfand (izraeli, 2739) - Radzsabov (azeri, 2735) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 37)
Lékó (magyar, 2753) - Kramnyik (orosz, 2799) döntetlen (Orosz huszárjáték, 28)
Carlsen (norvég, 2733) - Anand (indiai, 2799) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 42)

A verseny állása:
1. Levon Aronjan 7
2-4. Viswanathan Anand, Tejmur Radzsabov és Magnus Carlsen 6,5
5-7. Michael Adams, Ivancsuk Vaszilij és Vlagyimir Kramnyik 6
8-10. Lékó Péter, Sahriyar Mamedgyarov és Veszelin Topalov 5,5
11. Polgár Judit 4,5
12-13. Pavel Eljanov és Loek van Wely 4
14. Borisz Gelfand 3,5

A 12. forduló párosítása:
Van Wely - Anand
Kramnyik - Carlsen
Radzsabov - Lékó
Mamedgyarov - Gelfand
Eljanov - Topalov
Adams - Polgár
Aronjan - Ivancsuk

A vasárnapi utolsó forduló párosítása:
Ivancsk - Van Wely
Polgár - Aronjan
Topalov - Adams
Gelfand - Eljanov
Lékó - Mamedgyarov
Carlsen - Radzsabov
Anand - Kramnyik