Vágólapra másolva!
Máris megvan az első "áldozata" az Afrika-kupának, hiszen a hírek szerint az Angolától elszenvedett vereséget követően lemondott posztjáról a szenegáliak lengyel-francia szövetségi kapitánya, Henryk Kasperczak. Szenegál ezzel a vereséggel messze került a továbbjutástól, hiszen a csoport másik mérkőzésén Tunézia legyőzte Dél-Afrikát. Hétfőn az A csoport küzdelmei már be is fejeződnek, és a házigazda ghánaiaknak csak egy döntetlenre van szükségük Marokkó ellen.

A legerősebbnek tartott csoportban az első fordulóban mind a két összecsapás döntetlent hozott, így a második körben is egyenlő helyzetből indultak a csapatok, viszont az esetleges győzelemnek fokozott lett a jelentősége.

A szenegáliak és az angolaiak ennek megfelelően is kezdték az egymás elleni találkozót: az első védést Tony Sylvának kellett bemutatnia, de ezt követően már Szenegál vette át a kezdeményezést.

A nyugat-afrikaiak elsősorban fizikai fölényüket igyekeztek kihasználni, és rendre felívelték az angolai tizenhatosra a labdát, ami jó taktikának bizonyult, hiszen a vezető találat is egy középre emelt szabadrúgás után született, Abdoulaye Diagne-Faye közelről juttatta a hálóba a labdát.

A második félidő viszont angolai góllal kezdődött, a nemrégiben a Manchester Unitedbe igazolt csatár, Manucho ismét bizonyította, hogy fejjátéka egészen kivételes, hiszen pazar mozdulattal bólintott a kapuba. A gól újabb lendületet adott a mérkőzésnek, érezhető volt, hogy mind a két fél nyerni akar.

Ez végül Angolának sikerült, amihez kellett a szenegáli védelem asszisztálása is, hiszen egy szögletnél Sylva rosszul jött ki, a védők pedig egymást zavarták a gólvonalon, így a közbeugró Manucho a hálóba gyömöszölte a labdát.

A kegyelemdöfést Flávio adta meg a szenegáliaknak, akik történetük legsúlyosabb vereségét szenvedték el az Afrika-kupán - míg Angola csupán históriája második győzelmét aratta a kontinensviadalon. A szenegáli állami televízió jelentése alapján a mérkőzést követően Kasperczak lemondott posztjáról, és az utolsó mérkőzésen asszisztense, Lamine N'Diaye ül majd a kispadon.

A Szenegál-Angola találkozó összefoglalója:

http://www.youtube.com/v/zcOgwUdye4A&rel=1


A csoport másik mérkőzésén szintén 3-1-es eredmény született, de ez a meccs sokkal simábban alakult, hiszen Tunézia a szünetben már 3-0-ra vezetett Dél-Afrika ellen. A Bafana-Bafana nem nagyon tudott mit kezdeni a két szélvészgyors tunéziai támadóval, Francileudo dos Santosszal, illetve Csuki Ben Szaadával - akikben az a közös, hogy egyikük sem Tunéziában született.

Dos Santos eredetileg brazil, Ben Szaada pedig egykoron még U17-es világbajnokságot is nyert a francia korosztályos válogatottal, de az észak-afrikaiak mindkettejüket honosították. A dél-afrikaiak védekezésben lassúak, támadásban pedig könnyűsúlyúak voltak, előreívelt labdáikat a robosztus tunéziai védők rendre ki tudták fejelni, így Carlos Alberto Parreira csapata előtt alig adódott lehetőség: a gólt is egy egyéni akció után szerezték, Steven Pienaar három védőn cselezte át magát, mielőtt gólpasszt adott volna Katlegi Mphelának.

A Tunézia-Dél-Afrika meccs góljai:

http://www.youtube.com/v/lwpGffkNDJI&rel=1


Mivel az utolsó körben Angola és Tunézia egymás ellen játszik majd, és egy döntetlennel mindketten továbbjutnak, így aztán a csoport másik két tagja már nem sok mindenben reménykedhet.

D csoport:
Szenegál - Angola 1-3 (1-0)
Tamale, Tamale Sports-stadion
v.: Haimudi (algériai)
Szenegál: Sylva - Beye, S. Diawara, Diagne-Faye, Ndaw (Sougou, 84.), F. Mendy (B. Gueye, 63.), P. B. Diop, D. Kamara (H. Camara, 70.), Bayal Sall, Diouf, Niang. Szövetségi kapitány: Kasperczak.
Angola: Lama - Airosa, Kali, Asha, Ruí Márques, Zé Kalanga, André, Maurito, Gilberto (Mateus, 84.), Flávio, Manucho (Loco, 88.). Szövetségi kapitány: Goncalves.
gól: Diagne-Faye (20.), ill. Manucho (50., 67.), Flávio (78.)

Tunézia - Dél-Afrika 3-1 (3-0)
Tamale, Tamale Sports-stadion
v.: Djaoupe (togói)
Tunézia: Kaszraui - Haggui, Ben Fredzs, Dzsaidi, Mikari, Nafti, Mnari (Zuagi, 75.), Ben Szaada, Traui, Sihaui (Dzsoma, 81.), Dos Santos (Ben Difallah, 67.). Szövetségi kapitány: Lemerre.
Dél-Afrika: Josephs - Masilela (Evans, 62.), Morris, Mhlongo, Moon, A. Mokoena, Modise, S. Pienaar, Chabangu (Van Heerden, 46.), Zuma, Fanteni (Mphela, 60.). Szövetségi kapitány: Parreira.
gól: Dos Santos (8., 34.), Ben Szaada (32.), ill. Mphela (86.)

A csoport állása:
1. Tunézia 4 pont (5-3)
2. Angola 4 (4-2)
3. Szenegál 1 (3-5)
4. Dél-Afrika 1 (2-4)

Hétfőn az A csoportban már be is fejeződnek a küzdelmek, és Guineának legjobb játékosa nélkül kell pályára lépnie Namíbia ellen. A csapatkapitány Pascal Feindounót ugyanis Marokkó ellen kiállították (miután két gólt is szerzett a találkozón), és két mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

A guineaiak mestere, Robert Nouzaret ennek ellenére bízik a győzelemben az egyelőre pont nélkül álló Namíbia ellen, de Guinea számára a diadal sem biztos, hogy elég a továbbjutáshoz - ha ugyanis a másik mérkőzésen Marokkó legyőzi Ghánát, akkor három együttesnek is hat pontja lenne, és ez esetben a gólkülönbség alapján dől el az első két hely sorsa.

Igaz, csak a fenti három gárda egymás elleni eredményeit veszik figyelembe, és mivel ebből a szempontból Guinea gólkülönbsége (4-4) már biztosan nem változik, így ha Marokkó mondjuk egynél több góllal nyer, akkor Ghána gólkülönbsége már mínusz egy lesz, vagyis a házigazdák esnek ki.

1-0-s vagy 2-1-es marokkói győzelemnél is Ghána búcsúzna, 3-2-es marokkói győzelem esetén a fair-play tabella döntene Ghána és Guinea között, és Guinea csak akkor búcsúzna, ha Marokkó egy góllal, de 4-3-as vagy még több találatot hozó eredménnyel nyerne. A ghánaiak persze bele sem gondolnak abba, hogy kikaphatnak Marokkó ellen, sőt, Claude le Roy mester szerint nem is a döntetlenre játszanak majd - pedig azzal is biztos csoportelsők lennének.

A házigazdáknál a szélső Laryea Kingston eltiltás miatt nem játszhat, a helyén alighanem André Ayew szerepel majd. Marokkó elsősorban abban bízik, hogy a Namíbia ellen mesterhámast szerzett csatár, Szufian Alludi felépül sérüléséből, és vállalni tudja a játékot.

www.infosport-focivilag.hu