Szupergyors internet szennyvízcsatornán át

Vágólapra másolva!
A szennyvízcsatornán keresztül hálózna be szupergyors internetkapcsolatot biztosító optikai kábelekkel egész városokat egy brit cég.
Vágólapra másolva!

A száloptikás technológiával legalább 100 megabites adatátviteli sebesség (Mbps) érhető el, és az ultragyors, szélessávú internet elterjesztése kulcskérdés: az ország lemarad, ha a hálózatok nem épülnek ki időben - állítja a Broadband Stakeholder Group brit szakmai lobbicsoport. A BT, a legnagyobb brit internetszolgáltató szélessávú kapcsolata most mindössze 8 Mbps-re képes, és a piac összes szereplőjét aggasztja, hogy sokba kerül a hálózat továbbfejlesztése.

A walesi H20 Networks szerint a csatornahálózatban van a megoldás. Az újgenerációs kábelhálózat telepítése a már meglévő infrastruktúra révén nagyságrendekkel olcsóbb és sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, mint az út- és járdafeltúrós módszer. Egy kisváros behálózása így legfeljebb 24 millió fontot emésztene fel, míg a hagyományos eljárással 80 millióból jönne ki. A cég bérelné a helyet a csövekben a helyi csatornázási művektől. Az optikai kábeleket az öt méter mélyen futó szennyvízelvezetőkbe húzná be, ahol már nincsenek rágcsálók, amelyek tönkretehetnék az érzékeny üvegszálat.

A H20 Networks hat éve működik és épített már kisebb, főleg egyetemi hálózatokat. Most nagyobb városok - a többi közt Dundee és Northampton - vezetésével tárgyalnak az egész településnek nagy sávszélességet biztosító fejlesztésekről. Több európai országban, például Franciaországban egyébként már bevált a módszer. Nagy-Britanniában is próbálkoztak már szennyvízcsatornás optikai hálózattal, még 2002-ben. A vállalkozás elbukott, az érintett cégek szerint azért, mert a szolgáltatás egyszerűen megelőzte korát - áll a Times Online cikkében.