Nagy Tímea ott lehet a pekingi olimpián

Vágólapra másolva!
Rene Roch, a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) elnöke azt szeretné, ha Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtővívónő szabadkártyával akkor is elindulhatna a pekingi nyári játékokon, ha nem szerez kvótát.
Vágólapra másolva!

"Ha rajtam múlik, akkor Nagy Tímea szabadkártyával ott lesz a pekingi olimpián. Mindez természetesen akkor érvényes, ha a hátralévő Világkupa- versenyeken nem vívja ki a szereplést" - mondta Rene Roch, a FIE elnöke az MR1 Kossuth Rádiónak.

Nagy Tímea 2000-ben és 2004-ben is aranyérmet szerzett a sydney-i és athéni olimpián, ám jelenleg nem áll olyan helyen a kvalifikációs versenyben, amely lehetővé tenné számára a pekingi indulást.

Női párbajtőrben csak egyéni versenyt rendeznek a játékokon, a mezőnybe a kvalifikációs ranglista első nyolc helyezettje automatikusan bekerül. Szász Emese jelenleg a harmadik. Nyolc helyet zónák között osztanak majd el a módosított ranglista alapján. Mivel egy-egy nemzetet legfeljebb két vívó képviselhet Pekingben ebben a versenyben, a listáról kiveszik azon országok vívóit, melyeknek két versenyzője már az első nyolc közé kerülve kvótát szerez.

Az új listáról Európából további három (Ázsia-Óceániából és Amerikából 2-2, Afrikából 1) vívó utazhat majd Kínába. Hormay Adrien jelenleg a 17. (98), Mincza-Nébald Ildikó a 20. (84), Nagy Tímea pedig a 28. (68).

A mezőny úgynevezett zónakvalifikációs viadalokkal válik teljessé, azaz 24 főssé, de azokon már csak olyan nemzetek képviselői vehetnek majd részt, melyeknek egyetlen képviselője sem szerez addig kvótát, vagyis a magyarok vélhetően nem.

A francia sportdiplomata szólt a csapatversenyeken történő cserelehetőségekről is. Pekingben a szakvezetők az egyéni viadalok lezárulta után egy alkalommal cserélhetnek a csapatverseny küzdelmeire.

A tartalékvívó, becseréléséig nem lakhat az olimpiai faluban, a FIE biztosít neki szállást, az akkreditációról pedig a nemzeti olimpiai bizottságoknak kell gondoskodniuk. A lecserélt vívónak azonnal el kell hagynia az olimpiai falut, akkreditációját pedig bevonják.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem egy kellemes megoldás, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályaival nem tudunk szembe menni" - érvelt Roch. - "Ebben az ügyben még konzultálok a NOB illetékeseivel, de szinte biztos, hogy nem lesz változás. Képtelenségnek tartom, hogy a megadott létszámon felül akárcsak 50 vívót is bevigyünk az olimpiai faluba."

Arra a felvetésre, hogy azok a tartalék vívók, akik egyetlen mérkőzésen sem lépnek pástra, nem kaphatnak érmet, a francia elnök azt felelte, hogy ez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elveivel összecseng.