Vágólapra másolva!
A házigazda ghánai együttes a harmadik csoportmérkőzését is megnyerte az Afrika-kupán, és ezzel első helyen lépett tovább a legjobb nyolc közé - miközben Guinea gárdáját is kisegítette. A guineaiak ugyan csak döntetlent értek el Namíbia ellen, de így is bejutottak a negyeddöntőbe. A keddi játéknapon Elefántcsontpart Malit viheti magával, mégpedig Nigéria kárára.

Az utolsó mérkőzések előtt kissé bonyolult volt a helyzet az A csoportban, hiszen matematikailag még mind a négy együttesnek volt esélye a továbbjutásra, igaz, a pont nélkül álló Namíbiának valóban csodára, azaz nagy gólkülönbségű győzelemre lett volna szüksége Guinea ellen. A guineaiaknak viszont fél szemmel a másik mérkőzésre kellett figyelniük - miközben persze azért a saját meccsüket sem ártott volna megnyerni.

Dolgukat nehezítette, hogy csapatkapitányuk, Pascal Feindouno kétmeccses eltiltást kapott, és így nem léphetett pályára. Robert Nouzaret együttese mindenesetre rendkívül támadó felállásban kezdte az összecsapást, de hiába futballozott nagy mezőnyfölényben, igazán nagy helyzeteket csak ritkán tudott kidolgozni a rendkívül szervezetten játszó ellenféllel szemben. A namíbiai portásnak, Athiel Mbahának csak Daouda Jabi szabadrúgásánál kellett bravúrt bemutatnia, Fode Mansaré csavarásánál pedig "kiszurkolta", hogy a labda centikkel elkerülje a kaput. Eközben akadt pár veszélyes namíbiai kontra, ami a frászt hozhatta Guinea híveire, ám Collin Benjamin ziccerben az oldalhálóba lőtt.

A szünet után hasonló volt a helyzet, és Guinea (alighanem ismerve a másik mérkőzés eredményét) egyre kevésbé erőltette a támadásokat, de azért sikerült megszereznie a vezetést Souleymane Youla révén. Innentől kezdve aztán végképp unalomba fulladt a mérkőzés, a guineaiak higgadtan passzolgattak hátul, Namíbia erejéből pedig nem futotta többre. Guinea számára még az is belefért, hogy egy védelmi hibát követően Brian Brendell kiegyenlítsen: a namíbiai játékos ezzel beírta magát hazája labdarúgásának történetébe, hiszen csapata mindkét találatát ő szerezte a tornán.

Guinea a pontvesztés ellenére is továbbjutott, köszönhetően Ghánának, mivel a házigazda harmadik meccsét is megnyerte, és így százszázalékos teljesítménnyel, csoportelsőként ment tovább. Az ellenfél Marokkó számára mindenképpen nyerni kellett volna, de az észak-afrikaiak továbbra sem számíthattak a Namíbia ellen mesterhármast szerzett Szofian Alludira, és Henri Michel mester némi meglepetésre kihagyta a kezdők közül Tarik Szektiuit és Monszef Zerkát is.

A házigazdák kissé idegesen kezdték a találkozót, de két legjobb játékosuk, Sulley Muntari és Michael Essien hamar megnyugtatta a csapatot egy góllal: a Portsmouth FC focistájának passzából a Chelsea FC légiósa volt eredményes. Három perccel később ugyan Marokkó is betalált, de a találatot lökés miatt nem adták meg - kicsit lejtett a hazai pálya. Közvetlenül a szünet előtt Ghána növelte előnyét, és a szünet után a marokkóiak hiába igyekeztek, túlságosan sok hibát követtek a mezőnyben, így esélyük sem nagyon volt a gólszerzésre - a második félidőben csak egyszer találták el a kaput.

Guinea - Namíbia 1-1 (0-0)
Sekondi, Essipon stadion, vezette: Ssegonga (ugandai).
Guinea: K. Camara - Bah, Baldé, I. Camara, Jabi, Kalabane, Sacko, Soumah (Sylla, 69.), I. Bangoura, Mansaré (Correa, 85.), Youla (K. Cissé, 74.). Szövetségi kapitány: Nouzaret.
Namíbia: Mbaha - Gariseb, M. Pienaar, Toromba, Benjamin, Brendell, Ngatjizeko, Plaatjies, Kaimbi (Jacobs, 63.), Katupose (Bester, 46.), Swartbooi (Kambonde, 73.). Szövetségi kapitány: Fabisch.
gól: Youla (62.), ill. Brendell (79.).

Ghána - Marokkó 2-0 (2-0)
Accra, Ohene Djan stadion, vezette: Sowe (gambiai).
Ghána: Kingson - Sarpei, Pantsil, Mensah, Addo, Annan, Essien, Muntari, Owusu-Abeyie (Dramani, 89.), Asamoah Gyan (Baffour Gyan, 88.), Agogo (A. Ayew, 86.). Szövetségi kapitány: Le Roy.
Marokkó: Lamjagri - Chretien, Erbate, Uaddu, El-Kadduri, Kabusz (Kisszi, 89.), Hardzsa (Szektiui, 46.), Szafri, J. Hadzsi, Abuseruan (Zerka, 55.), Csamak. Szövetségi kapitány: Michel.
gól: Essien (26.), Muntari (45.).

A csoport végeredménye:
1. Ghána 9 pont
2. Guinea 4
3. Marokkó 3
4. Namíbia 1

Nigéria válogatottjával utoljára 1982-ben fordult elő az a szégyen, hogy nem jutott tovább csoportjából a kontinensviadalon, ám a Szuper Sasok most könnyen megint így járhatnak. Berti Vogts együttese ugyanis csak akkor kerülhet be a negyeddöntőbe, ha legalább két góllal legyőzi Benint - ami még nem is olyan lehetetlen, ám emellett a nigériaiaknak arra is szükségük van, hogy Elefántcsontpart nyerjen Mali ellen.

Nwankwo Kanu szereplése továbbra is kérdéses, ráadásul a beniniek nagyon fogadkoznak, hiszen együttesükben több nigériai születésű labdarúgó is van, akik számára a találkozó extra motivációt jelent.

A másik találkozón Elefántcsontpart és Mali egy döntetlennel "kéz a kézben" lépne a legjobb nyolc közé, bár mind a két fél határozottan cáfolta, hogy szalonremire játszanának majd. Az elefántcsontpartiaknál Didier Drogba az 50. válogatottságát ünnepelheti, a mali együttesből viszont a csapatkapitány Mahamadou Diarra eltiltás miatt hiányozni fog.

www.infosport-focivilag.hu