2008 laptopos trendjei

Vágólapra másolva!
Egy szakértő szerint az idei év slágerei a laptopok esetében az egyre nagyobb méretű, és takarékos, ledes háttérvilágítású képernyők, és kék lézeres Blu-ray-meghajtók lesznek, a WiMax és a flashmemóriás háttértár azonban még 2008-ban sem terjed el szélesebb körben.
Vágólapra másolva!

A tajvani MSI cég notebook-üzletágának egyik vezetője, Sam Chen a PC Worldnek nyilatkozott az idei év várható noteszgépes trendjeiről. A szakember úgy véli, a jelenleg leginkább elterjedt 15,4 colos képátlójú képernyőket az idei év folyamán a fél centivel nagyobb, 15,6 colos modellek fogják felváltani.

Elterjednek a ledes képernyők

Emellett egy másik fontos újdonság, hogy áruk folyamatos csökkenésének köszönhetően az idén elterjednek majd a világító diódás háttérvilágítással ellátott LCD-k a hordozható számítógépekben - véli Chen. Ezek előnye, hogy színeik szebbek, működésük során pedig kevesebb energiát fogyasztanak a hidegkatódos fénycsöveknél.

Népszerű lesz a Blu-ray

Míg egyelőre csak a legdrágább felső kategóriás modellekben kapnak helyet, az MSI szakértője arra számít, hogy a nagyfelbontású Blu-ray-filmek lejátszására alkalmas meghajtók 2008-ban leváltják majd a hagyományos DVD-író/olvasó komponenseket a laptopokban. A Gartner piackutató cég prognózisai szerint egyébként úgy tűnik, ez a formátum még az idén győzelmet arat majd a rivális HD DVD szabvány felett.

A WiMax nem arat kirobbanó sikert

Érdekes módon a szakember úgy véli, hogy a például a százdolláros laptopban vagy az Asus Eee PC-ben is alkalmazott flashmemóriás meghajtók (SSD) nem terjednek el széles körben 2008 során. Hasonlóan vélekedik a wifi nagyobb, több kilométerres hatótávolságú testvérének tekinthető technológiáról, a WiMaxról - Chen szerint ez a vezeték nélküli adatátviteli szabvány még gyerekcipőben jár, ezért a laptopok vásárlói sem keresik igazán.

Ezzel szemben nagy jövőt jósol az idén a földi sugárzású digitális adások vételére alkalmas tunereknek, amelyek egyre több laptopban alapból megtalálhatók lesznek, míg az integrált webkamerákból is komolyabb, 2 megapixeeles típusok kerülnek majd a noteszgépek többségébe.