Vágólapra másolva!
Az olasz válogatott az egyik legnehezebb csoportból jutott ki az Európa-bajnokságra, mégpedig az első helyen, és a világbajnok gárda a kontinensviadalon is a legerősebbnek tartott kvartettbe került. A szakvezető, Roberto Donadoni fejében alighanem már összeállt az ideális keret, ám a csatárposzton akadhatnak problémái, hiszen a squadra azzurránál szóba kerülő támadók többsége vagy kevés lehetőséget kap klubjában, vagy pedig gyengébb formában van.

A legutóbbi világbajnokságon, ahol az olaszok aranyérmet szereztek, a taljánok 23-as keretében hat csatár kapott helyet. Marcello Lippi Németországba Alessandro del Pierót, Luca Tonit, Filippo Inzaghit, Alberto Gilardinót, Francesco Tottit és Vincenzo Iaquintát vitte magával, és közülük Totti, illetve Toni kapta a legtöbb szerepet: előbbi két, utóbbi pedig egy gólt szerzett.

De egy-egy alkalommal betalált a tornán Inzaghi, Iaquinta, Del Piero és Gilardino is, vagyis mind a hat csatár góllal vette ki a részét a diadalból, azonban egyikük sem nyújtott kiemelkedő teljesítményt - igaz, erre nem is volt szükség, hiszen Lippi elsősorban a csapatjátékra helyezte a hangsúlyt, és sokak szerint ez volt a diadal egyik legnagyobb titka.

Utódja, Roberto Donadoni a fent felsorolt focisták közül egyedül Tottira nem számíthatott az Eb-selejtezők során, az AS Roma labdarúgója ugyanis lemondta a válogatottságot, a többiek viszont mind pályára léptek a kvalifikációs sorozatban. De velük nem merült ki a Donadoni által alkalmazott támadók sora, hiszen a szakvezető bevetette még Cristiano Lucarellit, Fabio Quagliarellát, Antonio di Michelét, Antonio Cassanót és Tommaso Rocchit is - azaz összesen tíz támadót szerepeltetett.

Ez meglehetősen magas számnak tűnik, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy Donadoni gyakran háromcsatáros felállásban küldte pályára együttesét. A csapat legeredményesebb támadója a selejtezők során Toni volt öt találattal, Inzaghi három gólt ért el, míg Quagliarella és Di Natale két-két alkalommal volt eredményes - de mind a ketten egyetlen találkozón érték el góljaikat.

A fenti számsor mindenesetre arra utal, hogy ebben a csapatrészben a legnagyobb a bizonytalanság az olaszoknál, talán csak egyedül Toni érezheti biztosnak a helyét az Eb-keretben. A Bayern München csatára az ősszel is remek formában játszott, klubváltása egyáltalán nem vetette vissza: a bajoroknál alapembernek számít, és a bajnokságban már kilenc gólt ért el, de emellett hatszor az UEFA-kupában is eredményes volt. A Serie A góllövőlistája azonban kissé elgondolkoztathatja Donadonit a többieket illetően.

A talján pontvadászatban ugyanis a góllövőlista első három helyén három légiós áll, akik közül ketten pályára léphetnek majd az Eb-n az olaszok ellen: David Trézéguet a francia, Adrian Mutu pedig a román nemzeti tizenegyben. Az öt legeredményesebb olasz focista közül pedig maximum egy jöhet szóba a válogatásnál: a 11 gólos Marco Borriello nemrég tért vissza egy pozitív drogteszt utáni eltiltásából, és ez az első idénye, amikor ilyen sok gólt ér el; Totti esete mindenki számára ismert; a kilencgólosok közül pedig Claudio Bellucci már 32 éves, de még sohasem volt válogatott, és eddig még Francesco Tavano kapott meghívót a nemzeti csapatba.

Forrás: EPA

Egyedül Del Pieróról lehet elmondani, hogy jó formában van - azonban az utóbbi időben mintha nem számolna vele Donadoni, a legutóbbi öt válogatott mérkőzésen nem kapott lehetőséget. De ő legalább valóban rendszeresen játszik, és eredményes is.

A többi, a kvalifikációs sorozatban szerepelt támadó közül Iaquinta éppen Del Piero miatt kap kevesebb lehetőséget a Juventusban, igaz, becsületére legyen mondva, amikor pályára lép, akkor nem lehet rá panasz, és így is szerzett már hat gólt. Hasonlóan bíztató lehet Quagliarella és Di Natale formája is, akik kihagyhatatlanok az Udineséből, és mind a ketten hét gólnál tartanak, de az ő személyük azért nem fogja lázba hozni az olasz drukkereket.

A selejtezőkön három gólt szerzett Inzaghi a bajnokságban eddig találat nélkül áll, és csak elvétve játszik az AC Milanban (részben sérülése miatt), de Gilardino sincs éppen csúcsformában, ráadásul a rossonerók braziljai mellett tavasszal valószínűleg neki is kevesebb lehetőség jut. Lucarelli számára pedig nem jött be a nyári klubváltás (Sahtar Doneck), és most tért vissza Olaszországba, a Parma FC-be.

Sokak szerint még azt sem lehet kizárni, hogy Donadoni Cassanót, vagy akár Christian Vierit is számításba veheti - a tavaszi barátságos mérkőzéseken mindenesetre a legérdekesebb kérdés biztosan az lesz a squadra azzurránál, hogy ki játszik a csatársorban.

www.infosport-focivilag.hu