Kulcsár Győző nagy durranást szeretne Pekingben

Vágólapra másolva!
Szenzációsan kezdték az évet párbajtőrözőink, hiszen a nőknél Szász Emese a budapesti Grand Prix megnyerése után a prágai Világkupán is első lett, férficsapatunk - Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián - pedig a dohai Vk-n ezüst-, a kuvaitin aranyérmet szerzett. S bár az olimpiai kvalifikációs sorozat hivatalosan március végén zárul, gyakorlatilag már mind az öten pekingi indulóknak tekinthetik magukat.
Vágólapra másolva!

- A nők és a férfiak is két idei versenyen vannak túl. A remek kezdés után hogyan összegezné a két szakág teljesítményét? - kapta a kérdést Kulcsár Győző szövetségi kapitány a Magyar Vívó Szövetség honlapján az "interjúsarokban".
- A lányok közül mindenképp ki kell emelni Szász Emesét, hiszen nem mindennapi tett, hogy valaki így "beinduljon". Kérdeztem is tőle, mit érzett a vívásában, de azt mondta, hogy semmi különöset, nem volt semmi jele ennek a duplázásnak. Sőt, előfordult, hogy az elején a nála gyengébbek ellen is szenvedett.

-Vívásban előfordulhat, hogy valaki az idény elején remekel, aztán amikor igazán kellene, a nagy versenyen már nem teljesít. Képzavarral élve: a páston ellőheti valaki a puskaporát?
- Igen, előfordulhat. Erre nem az edzői, hanem a versenyzői pályámból tudok példát említeni, méghozzá a saját magamét. Igaz, amikor én versenyeztem, még nem volt ennyi verseny, mint most, de akkor is megtörtént, hogy év közben remekül szerepeltem, aztán a fő viadalon, a világbajnokságon már nem ment. Nem tudom, miért történt így, lehet, hogy én valóban ellőttem a puskaporomat... Persze, arra is akad példa, hogy valaki az évközi versenyeken és a világbajnokságon egyaránt jól szerepel.

- Nézzük a többi női versenyzőt, Nagy Tímeát, Mincza-Nébald Ildikót és Hormay Adrient!
- Ők is lépegetnek előre a kvalifikációs listán, de az ő helyzetük nehezebb. Ám a húsz-huszonöt pontnyi hátrányukat egy-egy jó Világkupa-szerepléssel le lehet dolgozni. Ezért vallom azt, hogy minden versenyen el kell indulni, és csipegetni kell a pontokat, mert van esély. Úgy vettem észre, akadnak válogatottak, amelyek taktikáznak, kihagynak viadalokat, amit nem is értek.

- Térjünk át a férfiakra!
- Inkább úgy fogalmaznék, hogy nekik két fontos versenyük van hátra, a hét végi legnanói, valamint március közepén a stockholmi Grand Prix-viadal. Úgy látom, a fiúk valóban összeálltak csapattá, és erre szükség is van, jobban, mint a mi időnkben, amikor még más volt a lebonyolítás. A stafétaformában még inkább húzhatják a többieket azok, akiknek jól megy a vívás. Mostanra kialakult az alapfelállás: "Boceké" az utolsó asszó, az utolsó előtti Krisztiáné vagy Iváné, és Géza vív elöl. Persze, ha közben cserélni kell, borulhat a sorrend, de ez az alap. No és a soros mérkőzés előtt is megbeszéljük a felállást. A fiúk elmondhatják a véleményüket magukról, sőt a csapattársakról is, milyennek látják egymás formáját, hiszen nagyon jól ismerik egymást.

- Úgy fogalmazott, hogy a fiúkra már csak két fontos verseny vár.
- Legalábbis erre a négy fiúra, akik az olimpiáért harcolnak, mert nekik csapatban kell kiharcolni a pekingi részvételt. Tavalyról van egy párizsi második helyük, és ha az említett két viadalt megnyernék, az ezüst kiesne, mert a két legjobb eredmény számít. Ám az a lényeg, hogy a rangsorban a második-harmadik helyet a végén megtartsák. Jelenleg a franciák toronymagasan vezetnek, utána következünk mi, majd az olaszok jönnek.

- Az olimpia évében az Európa-bajnokságot beáldozzák?
- A fiúknál biztos, hogy az első csapat indul majd Kijevben, még akkor is, ha az Eb-t három héttel az olimpia előtt rendezik. A fiúk számára ez fontos verseny, mert tavaly megnyerték az Eb-t, és jó lenne megtartani az ezért kapott pontszámot a ranglistán. Azt még nem tudom, hogy a lányoknál ki indul majd az Eb-n és a csapat világbajnokságon.

- Szövetségi kapitányként milyen hangulatban várja a további versenyeket?
- Bár így menne egészen Pekingig! Aztán ott a fiúktól jó lenne valami nagy durranás! Meg kellene nyerniük az olimpiát, hiszen ötkarikás ezüstérmük már van. S már csak azért is kellene a győzelem, mert én rossz vesztes vagyok, nem tudom elviselni, ha nem nyerek...