A franciák a bankot okolják

Vágólapra másolva!
Miközben a Jérome Kerviel tőzsdei alkusznak tulajdonított 4,2 milliárd eurós rekord veszteség miatt folytatódnak a francia Société Générale bank felvásárlásáról a találgatások, a francia közvélemény elsősorban a pénzintézet vezetőségét, és nem az alkuszt tartja felelősnek a válságért.
Vágólapra másolva!

Az Opinion Way közvélemény-kutatóintézetnek a Le Figaro című napilapban pénteken közzétett felmérése szerint a franciák fele a bank vezetőségét, 27 százaléka a francia tőkepiaci felügyeletet (AMF) és csak 13 százaléka a visszaéléssel megvádolt, de szabadlábon védekező brókert tartja a rekordveszteség miatt felelősnek.

A megkérdezettek 65 százaléka szerint Nicolas Sarkozy államfőnek igaza volt, amikor felvetette Daniel Bouton elnök-vezérigazgató személyes felelősségének kérdését, 33 százalékuk szerint viszont ezt nem tehette volna meg az elnök. A franciáknak a fele szerint a bank vezetőségét le kellene mondatni, míg harminc százaléka szerint ez nem szükséges.

A tavalyi évre 7,8 milliárd eurós nyereséget elkönyvelt francia BNP Paribas bank szóvivője először csütörtökön ismerte el, hogy gondolkodnak a meggyengült Société Générale felvásárlásán. - Gondolkodunk rajta, mert egész Európa ezen gondolkodik - hangoztatta a szóvivő. A francia elnöki hivatal szerint viszont a kérdés jelenleg nem aktuális. A Société Générale több mint 7 milliárd eurós értékleírást könyvelt el a tavalyi utolsó negyedévre, de még így is maradt 600-800 millió euró adózott eredménye tavaly, az egy évvel korábbi 5,221 milliárd helyett.

A tőzsdék viszont arra számítanak, hogy hamarosan felvásárlási ajánlat érkezik a Société Générale-ra. Ezért a bank részvényei az elmúlt napokban folyamatosan emelkedtek.A külföldi érdeklődők között a brit Barclays, a brit-hongkongi HSBC, a spanyol Banco Santander, a német Deutsche Bank és az olasz UniCredit neve merült fel.

A francia politikusok kijelentései, akik a hét eleje óta hárítanak minden esetleges külföldi felvásárlásról szóló híreket, a BNP Paribas és a Société Générale egyesülésének alternatíváját erősítik, amellyel órási francia bank jöhetne létre. Az új bank a 100 milliárd eurós tőkével rendelkező és 280 ezer embert foglalkoztató brit HSBC mögött Európa második legerősebb pénzintézete lehetne.

A Société Générale négyezer dolgozója a bank párizsi székháza előtt tüntetett a pénzintézet önállóságának megtartásáért. Az elnök-vezérigazgató - akit lemondása után szerdán megerősített elnöki tisztségében az igazgatótanács - csütörtök este kijelentette, hogy a bank függetlenségéért fog küzdeni, hiszen a tőkefedezet ehhez megvan, és a bank az óriási veszteség ellenére is nyereséges.

Daniel Bouton 1999-ben hónapokon át folytatott tőzsdecsatát az akkor még önálló BNP-vel, amely a Paribas-val és a Société Générale-lal egyesülve szeretett volna közös bankot létrehozni. Boutonnak akkor sikerült a csoport önállóságát megőriznie és távol tartania a Société Générale-t a bankvilágban egyre szaporodó egyesülésektől.