Nőtt a részvények aránya a pénztárakban

Vágólapra másolva!
A 2007-es év végén összesen 3418 milliárd forint vagyont kezeltek a befektetési alapokon kívül a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai - hozta nyilvánosságra a szövetség pénteken.
Vágólapra másolva!

Az alapokon kívül kezelt vagyon 18,8 százalékkal nőtt tavaly. A befektetési alapok vagyona 25,6 százalékos éves növekedéssel 3190 milliárd forintot ért el 2007. végére, így a Bamosz tagjai által kezelt teljes vagyon 6607,5 milliárd forintot tett ki 2007. december végén.

A Bamosz tagjai által kezelt vagyon legnagyobb részben alapokban van, ezekben a teljes kezelt vagyon 48,3 százaléka volt tavaly év végén. A második legnagyobb kört a pénztári vagyonok adják, elsősorban a magánnyugdíjpénztárak számára kezelt vagyonok. Ezek a teljes kezelt vagyon 30,6 százalékát teszik ki, és arányuk a kezelt vagyonokon belül trendszerűen nő.

A biztosítói vagyon az év végén a teljes kezelt vagyon 16,6 százalékát tette ki, és a pénztárakénál jellemzően lassabb növekedése miatt tendenciaszerűen csökken az aránya a kezelt vagyonon belül. A maradék mintegy 4,5 százalékot az egyéb kezelt vagyonok jelentik.

A kezelt vagyonon belül a legnagyobb kategória a pénztári vagyon, amelynek értéke tavaly év végén 2019 milliárd forint volt, az év során összesen 20,4 százalékkal nőtt.

A pénztári portfóliók három-ötöde magyar állampapírokban van: a portfólió 53 százalékban magyar államkötvényeket, és további 7 százalékban diszkont kincstárjegyeket tartalmaz. A részvények aránya az egy évvel korábbi 19 százalékról 2007 végére 29 százalékra nőtt, ennek közel kétharmada külföldi részvény. Az év egészében a pénztárak 4,5-5 százalék körüli hozamokat értek el.

A Bamosz-tagok biztosítók számára kezelt vagyona 2007. végén 1099 milliárd forint volt. Ennek kisebbik, ugyanakkor dinamikusabban növekvő részét a unit-linked termékek teszik ki. A unit-linked termékek vagyona az év során 35,4 százalékkal nőtt, az végén meghaladta a 464 milliárd forintot.

A unit-linked termékek portfóliószerkezete folytatta a 2005. vége óta tartó folyamatos átrendeződést a kockázatosabb eszközök irányába. A magyar állampapírok súlya 26 százalékra csökkent, miközben a részvényarány már 58 százalék fölé nőtt. A biztosítók számára kezelt egyéb vagyon 2007-ben 5,9 százalékkal nőtt, s az év végén 634 milliárd forint volt.

Az egyéb portfóliók - ide tartoznak például a magánszemélyek, gazdasági társaságok, önkormányzatok számára kezelt portfóliók - a tavalyi év végén megközelítették a 300 milliárd forintot, az év során 16,5 százalékos bővülést értek el. Az egyéb vagyonkezelt portfóliók összetétele hasonló az egyéb biztosítói vagyonokhoz: magyar állampapírokban található a vagyon 79 százaléka, míg az egyéb magyar betétek és kötvények aránya 11 százalék.