Vágólapra másolva!
Az Afrika-kupa első két negyeddöntőjén nem született meglepetés, mind a két párosításban az esélyesebbnek tartott gárda nem tovább. Érdekességekben azonban így sem volt hiány, hiszen a házigazda ghánaiak emberhátrányban verték Nigériát, míg Elefántcsontpart az utolsó 20 percben kiütötte a teljesen összeomlott Guineát.

Ugyan a nigériai együttes a csoportmérkőzésen során nem villogott, a ghánai szurkolók mégis féltették együttesüket a Szuper Sasok elleni negyeddöntőtől, hiszen Nigéria az utolsó öt tornán mindig bejutott a legjobb négy közé, és Berti Vogts gárdája azért most sem szűkölködik kiváló focistákban.

A hazaiaknál Asamoah Gyan vállalni tudta a játékot, így Claude le Roy szövetségi kapitány ugyanazt a kezdő tizenegyet küldhette pályára, mint a legutóbbi, Marokkó elleni találkozón.
A sokat kritizált csatár nem is futballozott rosszul, a 25. percben például a kapufát találta telibe, és Ghána jobban játszott ellenfelénél, amely a középpályán nem nagyon tudta felvenni a versenyt a rengeteget ütköző hazaiakkal. Ennek ellenére a nigériaiak szereztek vezetést, miután Eric Addo teljesen feleslegesen "felborította" a tizenhatoson belül Yakubu Aiyegbenit - a tizenegyest maga a sértett értékesítette.

A ghánaiak a torna során először kerültek hátrányba, de ez nem nagyon zavarta meg őket, hanem tovább folytatták erőteljes játékukat, ám úgy tűnt, hogy ez az első félidőben nem vezet eredményre. Közvetlenül a szünet előtt azonban Michael Essien fejese a kapufáról a gólvonal mögé pattant, így a hazai fanatikusok bizakodva várhatták a folytatást - amelyben azonban nem kedveztek nekik az események.

A Ghána-Nigéria negyeddöntő összefoglalója:

http://www.youtube.com/v/yavBl325fqo&rel=1


Richard Kingson kapus ugyan még fölé tornázta Ikechukwu Uche félpályás emelését, de nem sokkal később John Mensah akasztotta a kiugró Peter Odemwingie-t, és így Ghána emberhátrányba került. A házigazda azonban ekkor sem állt be védekezni, aminek meg is lett a jutalma, nyolc perccel a lefújás előtt ugyanis Junior Agogo közvetlen közelről a kapuba küldte Sullay Muntari beadását, extázisba juttatva ezzel a drukkereket - és a legjobb négy közé Ghánát.

A másik negyeddöntő ugyan nem hozott ilyen izgalmakat, de ennek ellenére rendkívül látványos összecsapásnak bizonyult. Az eleve esélytelenebbnek tartott Guinea kissé tartalékosan volt kénytelen pályára lépni Elefántcsontpart ellen, mivel csapatkapitánya, Pascal Feindouno eltiltás, a középhátvéd Dianbobo Baldé pedig sérülés miatt nem szerepelhetett.

A mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődött, mivel az elefántcsontpartiak korábbi szövetségi kapitányának, a német Uli Stielikének a fia a napokban elhunyt. A guineaiak jól tartották magukat az első játékrészben, és az Elefántok vezető találatához Kader Keita helyzetfelismerése mellett Kemoko Camara kapus is kellett, aki beadásra számított, és a csatár lövése alaposan meglepte.

Öt elefántcsontparti gól, irány az elődöntő:

http://www.youtube.com/v/mdWKl5Pjgcc&rel=1


A portás a félidő utolsó percében aztán alaposan jóvátette hibáját, hiszen rövid időn belül három bravúrt is bemutatott, és az elefántcsontpartiak egyre több helyzetet dolgoztak ki, ám ezek sorra kimaradtak, így fennállt a veszélye annak, hogy Guinea kiegyenlít. A jeget végül Didier Drogba törte meg a 70. percben, és innentől kezdve a találkozó edzőmérkőzés-jelleget öltött, Guinea ugyanis teljesen feladta a küzdelmet, és Elefántcsontpart tetszés szerint dolgozhatta ki a ziccereket - amelyek közül további hármat értékesített.

Az 5-0-s diadallal beállították a torna történetének legnagyobb különbségű győzelmét, hiszen korábban csak egyszer fordult elő az Afrika-kupán, hogy valamelyik gárda öt találattal bizonyult volna jobbnak a másiknál: 1970-ben Elefántcsontpart 6-1-re nyert Etiópia ellen.

negyeddöntő:
Ghána-Nigéria 2-1 (1-1)
Accra, Ohene Djan-stadion, 45 000 néző
v.: Benuza (algériai)
Ghána: Kingson - Sarpei, Pantsil, Mensah, Addo, Annan, Essien, Muntari, Owusu-Abeyie (Dramani, 74.), Asamoah Gyan (Kingston, 62.), Agogo. Szövetségi kapitány: Le Roy.
Nigéria: Ejide - Yobo, Nwaneri, Shittu, Taiwo, Olofinjana, Mikel (Nsofor, 85.), I. Uche, Etuhu (Eromoigbe, 71.), Aiyegbeni, Odemwingie. Szövetségi kapitány: Vogts.
gól: Essien (45+2.), Agogo (82.), ill. Aiyegbeni (35., 11-esből)
kiállítva: Mensah (58.).

Elefántcsontpart - Guinea 5-0 (1-0)
Sekondi, Essipon-stadion, 14 000 néző
v.: Haimudi (algériai)
Elefántcsontpart: Barry - Boka, Meité, Zokora, Eboué, Romaric, Y. Touré, K. Keita (Faé, 74.), S. Kalou, Dindane (A. Koné, 70.), Drogba (B. Koné, 76.). Szövetségi kapitány: Gili.
Guinea: K. Camara - Bah, Zayatte (Kalabane, 82.), I. Camara, Jabi, Diallo, Sakho, Johnson (Soumah, 67.), Bangoura, Mansaré, Youla (K. Cissé, 60.). Szövetségi kapitány: Nouzaret.
gól: K. Keita (25.), Drogba (70.), S. Kalou (73., 81.), B. Koné (86.)

A címvédő Egyiptom a negyeddöntőben Angola ellen lép pályára, és a Fáraóknál mindenki a csapat rendelkezésére áll, hiszen a középpályás Mohamed Abutrika is felépült sérüléséből. Az utolsó csoportmérkőzésen pihentetett Mohamed Zidan alighanem visszatér a kezdő tizenegybe, és az összecsapás nagy kérdése az lesz, hogy az egyiptomiak védelme a meglehetősen mozgékony angolaiak ellen is képes lesz hasonlóan jó teljesítményre, mint eddig.

Fekete Antilopok történetük során először jutottak el az egyenes kieséses szakaszig az Afrika-kupában, és most elsősorban abban bíznak, hogy két, Egyiptomban légióskodó focistájuk, Flávio és Gilberto jól ismeri az ellenfél labdarúgóit.

Az utolsó negyeddöntő igazi rangadót ígér, hiszen a 2004-es győztes Tunézia ellenfele Kamerun lesz. Utóbbi gárda hiába számít a kontinens egyik legerősebb együttesének, a Szelídíthetetlen Oroszlánok a legutóbbi két tornán egyaránt kiestek a negyeddöntőben, és egy újabb korai búcsú meglehetősen kínos lenne a számukra.

www.infosport-focivilag.hu