Vágólapra másolva!
Világbajnoki címvédő férfikard-csapatunk az elmúlt hét végén ezüstérmes lett az athéni Világkupán, az olimpiai kvalifikációs rangsorban is a második helyen áll, s a hét végén a budapesti Vk-n akár be is biztosíthatja a helyét a pekingi játékokon. Nemcsikéknek azért előtte szombaton a Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-n is helyt kell állniuk.

Az egyéni GP-n 26 ország 140 versenyzője lép pástra a Syma Sport- és Rendezvényközpontban, és a mezőny erősségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a világranglista első harmincöt helyezettje itt lesz. Így tehát napjaink legeredményebb vívója, a négyszeres olimpiai bajnok orosz Sztanyiszlav Pozdnyakov is, aki tavaly Szentpéterváron ötödik egyéni vb-aranyát gyűjtötte be. Jelenleg is vezeti a világranglistát, megelőzve az athéni egyéni olimpiai bajnok olasz Aldo Montanót. Az athéni ezüstérmes Nemcsik Zsolt hetedik a rangsorban, s ő lesz az egyedüli magyar induló, aki a legjobb tizenhat között lévén mentesül a selejtezők alól. Világbajnoki címvédő csapatunk három további kiválósága, Lontay Balázs (30.), Decsi Tamás (49.) és Szilágyi Áron (53.) már pénteken vív.

"Bízom benne, hogy lesz hazai versenyző a négyes döntőben, de most fontosabb, hogy vasárnap a csapat bekerüljön a legjobb négy közé. Mert ezen a versenyen tényleg az olimpia a tét" - utalt az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Nébald György szövetségi kapitány a közelmúltban öt sportág (vívás, cselgáncs, öttusa, kajak-kenu, asztalitenisz) összefogásával, egymás kiemelkedő versenyeinek népszerűsítésére létrejött együttműködés mottójára.

Kardvívásban célszerű csapatban megszerezni az olimpiai kvótát, mert ez azt jelenti, hogy Pekingben egyéniben is automatikusan indulhat három pengeforgatónk. Együttesünk a szentpétervári világbajnokság előtt csupán a 13. helyen állt a kvalifikációs rangsorban, de a vb-arannyal kvótás pozícióba küzdötte magát, az elmúlt hét végi athéni Világkupán szerzett ezüstjének köszönhetően pedig immár második a franciák mögött.

"Biztató a helyzetünk, de nem ülhetünk a babérjainkon, mert élesedik a verseny. Nagyon mélyről jöttünk fel, egyesek már az ásót és a lapátot is előkészítettek, hogy hozzákezdjenek a temetésünkhöz. Azt hiszem, erre csattanós választ adtunk a vb-győzelemmel, és úgy tűnik, azóta is tart a lendületünk" - fogalmazott Nemcsik Zsolt, aki térdsérülése ellenére kiváló formában van: az Iránban rendezett Világkupát megnyerte, legutóbb az athéni GP-n pedig a dobogó harmadik fokára állhatott.

"Tavaly bronzérmes lettem Budapesten, ezzel most is kiegyeznék. Csapatban viszont nem elégednék meg azzal, hogy bekerülünk az elődöntőbe. Azt mondom, jussunk be a döntőbe, mert a hazai közönség megérdemli, hogy az első helyért lásson vívni bennünket. Remélem, sokan kijönnek szurkolni nekünk, és nem bánnám, ha belehajszolnának bennünket a győzelembe" - tette hozzá Nemcsik Zsolt.

Füleky András, a Magyar Vívó Szövetség ügyvezető igazgatója pedig megígérte, a korábban megszokott Nemzeti Sportcsarnok után az új helyszínen, a Syma Sport- és Rendezvényközpontban olyan körülményeket teremtenek, hogy vívóink az esemény rangjának - az egyéni GP névadójaként Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf együttesen tizenkilenc olimpiai aranyat szerzett - megfelelő környezetben tehessék fel az i-re a pontot.

A Renault-kupáért kiírt egyéni verseny pénteken 9 órakor indul a selejtezővel, szombaton ugyancsak 9 órától kezdik a 64-es tábla asszóit, a négyes döntőt pedig 14.30-tól rendezik. A csapat Világkupa vasárnap 8 órakor kezdődik, a 3. helyért 13 órakor, az első helyért 14.30-kor vívnak.