Műanyag állami támogatással

Vágólapra másolva!
A magyar családi tulajdonban lévő Jász-Plasztik Kft. kilenc milliárd forintos beruházáshoz kapott - egyedi kormánydöntéssel - támogatást. A műanyag alkatrészeket gyártó cég beruházása 155 új munkahelyet fog eredményezni.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló szerződést a tulajdonos, Kasza Lajos és Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára csütörtökön Budapesten írta alá. Az állami támogatás nagyságát az Európai Unió jóváhagyása után hozza nyilvánosságra a GKM - közölte Garamhegyi Ábel az aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Kasza Lajos elmondta, hogy a jászberényi és nyíregyházi üzemekben a megrendelői igényekre alapozva a műanyag alkatrész gyártás technológiai fejlesztésére költik a kilenc milliárd forintot és 155 új munkahelyet hoznak létre 2009 végére. A beruházás mintegy 25 százalékban saját forrásból valósul meg. A társaság évek óta visszaforgatja a nyereséget - mondta Kasza Lajos.

A műanyag-feldolgozással, szerszámkészítéssel, akkumulátorgyártással és gépkocsiforgalmazással foglalkozó Jász-Plasztik konszolidált árbevételének 60 százaléka a műanyagfeldolgozásból származik. A cég műanyag alkatrészeket szállít többek között a Samsungnak,, a Sonynak, az Electroluxnak, a Jabilnak és a Philipsnek. A társaságnak a szlovákiai Galántán is van üzeme. Magyarországon mintegy 2000 főt foglalkoztat a Jász-Plasztik csoport.

A nyíregyházi műanyagfeldolgozó üzemet 2006-ban adták át. Az mintegy kétmilliárd forint beruházásban épült fel, és a ráfordítások mintegy öt százalékát a cég állami támogatásként kapta. Garamhegyi Ábel az új beruházással kapcsolatban a munkahely teremtés mellett a regionális terjeszkedés fontosságát emelte ki, mint a magyar vállalatok kitörési lehetőségét.

A Jász-Plasztik 2007-ben az előzetes adatok szerint konszolidáltan 50 milliárd forint, nem konszolidáltan 42 milliárd forint árbevételt ért el. Az előző, 2006-os évben a konszolidált árbevétel közel 36,29 milliárd, a nem konszolidált árbevétel pedig 25,97 milliárd forintot tett ki. Az előzetes adatok szerint 2007-ben a konszolidált adózott nyereség négy milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 3,55 milliárddal, nem konszolidáltan pedig elérte a 3,5 milliárd forintot, míg egy évvel korábban az adózott profit 2,58 milliárd forint volt. A következő években évi 5-10 százalékos bevételnövekedést vár a társaság.